RSS

Şambali – Kadir Gecemiz Mubarek Olsun.

30 Eki

Ege bolgesinde yapilan bir tatlidir, bayram gunlerinde cok yapilirdi
eskiden, ama sonra Izmir’in simgesi bir tatli halini aliverdi,
Izmir’de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami’nin
orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur
sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe

yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis
demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi,
Izmir’de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda
yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede
Hisaronu kahvede kahvemi icerdim.
Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif.
Su an sanirim artik yasamiyor, ruhuna sad olsun diyorum ve tarifi
sizlerle paylasiyorum.

Malzemeler:
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gr badem veya fistik

Nasil mi Yaptim?

İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya,
hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak.
Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile
veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak.
( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz)
Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna
yerlestirilecek ve firinlanacak.

SURUP ;
2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak.

Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine
gezdirilerek dokulecek. Arkasından ilik firinin icine bir sure
beklemesi icin yeniden sokulacak. Dinlendikten sonra servis
edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek.
Kolay gelsin.
Zeynep T.

 
28 Yorum

Yazan: Ekim 30, 2005 in Genel

 

28 responses to “Şambali – Kadir Gecemiz Mubarek Olsun.

  1. ISIL OZTEN

    Ekim 30, 2005 at 6:31 am

    Oncelikle,
    Kadir Gecemiz mubarek olsun..29 Ekim’imiz kutlu olsun…Ne kadar mutlu Turkum diyene!
    ………..

    Ah sambali! Cocuklugumda pembe bir kagidin arasina sikistirip yedigim o sambali !! Her seferinde acgozluluk edip iki parca aldirdigim ama biriyle bile tikandigim, kokusunu duymanin bile beni mutluluktan sarhos ettigi bir tatli bu….

    (Turkiye saatiyle) bu sabah beni Kemeralti’na ve cocukluguma goturdugunuz icin ne kadar tesekkur etsem azdir, gercekten azdir.
    Sevgilerimle,
    Isil Ozten

    Not:Istanbul’da bulup yiyen varsa lutfen paylasalim??

     
  2. xtra

    Ekim 30, 2005 at 1:08 pm

    Senin de kutlu olsun.
    Tarif için sağol.
    Bizde pek yapılan bir tatlı değil ama revaniye benzettim biraz.
    Bana da uğra..

     
  3. yemekvebiz

    Ekim 30, 2005 at 1:36 pm

    Sevgili Isil,
    tamami ile sana katiliyorum, bende ac gozluluk yapardim iki dilim alirdim, ama bir tanesi yeterli gelirdi :))
    bende Kemeraltini ozluyorum hemde cok, oradaki esnafin sicakligi, herseyi bulabilme sansi, Havra sokagi inanilmaz guzel degil mi?
    Tarifi aynen uygula, o tadi elde edecegine eminim…
    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  4. yemekvebiz

    Ekim 30, 2005 at 1:39 pm

    Sevgili Xtra
    Yumurta yok bu tatlida, o yuzden yumurta sevmeyen dostlar icin hos bir alternatif …
    Sana ugruyorum her zaman gecen hos bir resim bile aldim senden, supershopper :)))

    Sevgilerimle,

    Zeynep

     
  5. Binnur

    Ekim 30, 2005 at 2:29 pm

    Zeynepcim, Levent ilk okulunda okudum
    ve okul cikisi kapi onunde sambali, horoz sekeri ve renkli macun satarlardi. Iki parmak kalinliginda kesilmis, kagida sarili sambali nede guzel gelirdi, okul sonrasi:)
    Unuttugum bu tatliyi hatirlattigin icin cok tesekkurler:)

     
  6. yemekvebiz

    Ekim 30, 2005 at 2:51 pm

    Sevgili Binnur,
    gecmisi getirdim demek bugunlere, cok sevindim, o okul onleri ne hos olurdu, ben Ankara’da okudum, okul onune birde ciftekavrulmuscu amca gelirdi, 5 tanesini 25 kurusa alirdim, o da ne lezzetli olurdu …
    Tesekkurler, denersen haberim olsun,

    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  7. Pirtik Evli, Mutlu ve Issiz

    Ekim 30, 2005 at 9:19 pm

    Zeynep,

    Yasasın, ne kolay bir tarif.
    Ustelik butun malzemelr var.

    Sagol.

    Hayırlı kandiller.

    Cigdem Karal

     
  8. tuhfe

    Ekim 30, 2005 at 9:29 pm

    Teşekkürler bu güzel tarif için. Tüm müslüman aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.
    Sevgiler.

     
  9. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 1:06 am

    Sevgili Cigdem,
    evimizde hep el altinda bulunan malzemeler haklisin, yapimida inan cok kolay, lezzetide bir o kadar guzel, bayram tatlisi icin ideal olabilir diye dusundum bende.
    Is yasaminda umut ederimki sambali kadar tatli geciyordur.
    Sevgilerimle,

    zeynep

     
  10. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 1:07 am

    Bende sana tesekkur ederim Tuhfe’cim, seninde cumlemizinde mubarek olsun bu guzel gecesi, agiz tadimiz hep daim olsun,
    sevgilerimle,

    zeynep

     
  11. Sibel

    Ekim 31, 2005 at 7:48 am

    Benim de çocukluğumun tatlısıdır bu. Şambali satan bir amcamız vardı, tanıdığımızdı, her seferinde tatlısından ikram ederdi bize. Aynen ince bir pembe kağıtla tutar yerdik:) Şimdi de çarşıda hep aynı yerde duran bir amca var, o satıyor. Hiç aklıma gelmiyor ama alıp yemek, halbuki küçükken ne severdim.. İnsan olmayınca anlıyor demek ki değer verdiği şeyleri.. Zeynep ablacım iyi ki hatırlattın. Madem sahibinden alınma bir tarif, arşivimde saklayacağım ve deneyeceğim. Sağolasın!

     
  12. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 1:32 pm

    Sibel’cim
    yazdiklarin cok dogru sevdigin degerlerden uzaklasinca, daha da bir ozellik kazaniyor zaman suresince, deneyince ayni lezzeti sende yakalacaksin eminim.
    sevgilerimle,
    Zeynep

     
  13. Anonymous

    Ekim 31, 2005 at 4:55 pm

    Sevgili Zeynep,
    Kullandigin tepsi olcusunu ne kadar. Birde tatli firindan cikar cikmazmi dokucez surubu? Hamurlasmiyormu ozaman? son olarak,ince irmikmi kullaniyoruz. Kusura bakma cok sordum ama denemek istiyorum en kisa zamanda insallah.

    tesekkurler…

     
  14. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 7:07 pm

    Merhaba Isimsiz konuk,

    evet sambali firindan cikinca surup dokulecek yeniden firina surulecek,hamurlasma olmuyor, ben burada semolina kullaniyorum, Turkiye’de satilan irmiklerden daha ince sanki, tepsi olarakda normal boyutta yuvarlak tepsi, su an isyerindeyim, evde olsam olcerdim capini, Turkiye standartlarinda bir tepsi zaten, oradan getirmistim, kek yapilan yuvarlak tepsilerden diye not duseyim sana.
    rica ederim, sorulara cevap vermek bunaltmaz beni.
    tesekkur ederim
    zeynep

     
  15. Nefin

    Kasım 1, 2005 at 2:59 pm

    zeynepcim, ellerine sağlık. ben şuruplu tatlıları pek sevmem ama eşim bayılır. özellikle bu şambaliyi çok çok sever. seyyar satıcılardan alıp alıp yermiş o da okul çıkışlarında.
    bir gün yapayım da sevindireyim garibi. çok da pratik görünüyor.
    sana ve ailene iyi bayramlar diliyorum şimdiden. belki kayınvaldemlerde yaparım bu tatlıyı, onlar da çok sever. çok öptüm…

     
  16. yemekvebiz

    Kasım 1, 2005 at 3:08 pm

    SEvgili Zeynep,
    inan cok kolay yapimi, hic oyalamiyor, madem damatta seviyor o zaman ona birgun bir supriz yap, sevinsin :))

    bende senin bayramini kutluyorum, guzel Nefini cok opuyorum,

    sevgilerimle,

    zeynep

     
  17. sarah

    Kasım 2, 2005 at 8:10 pm

    Sevgili Zeynep,

    Tarifi annem bugun yapti, babam yedi ve ‘ayni cocuklugumdaki tadi buldum’ dedi,

    Tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler

    Iyi bayramlar

    sarah

     
  18. yemekvebiz

    Kasım 2, 2005 at 8:48 pm

    sevgili Sarah,
    cok sevindim, tarifi yazarkende belirtmistim ya, sahibinden alinan bir tarif bu, hic sasmadi simdiye kadar,
    annenin eline saglik, babaya da cok tesekkurler begendigi icin,

    sevgilerimle,

    Zeynep

     
  19. yk

    Haziran 7, 2006 at 12:47 pm

    cok guzel bir paylasım tamamiyle izmir de yaşanmış olmayı gerektiren çok özel bir tat

     
  20. Anonymous

    Temmuz 13, 2006 at 9:01 am

     
  21. Elif Selcen

    Ağustos 26, 2006 at 6:54 am

    merhaba, tarifinizi denemek istiyorum ama hamurda yalnız yogurt oldugu icin ve digerleri hep kuru oldugu icin cok kati bir hamur oldu. acaba bir yerde hata mi yaptım. bazı tariflerde “hamuru yayin” diyor ama bu hamurun yayilmasi mumkun degil. cok acele lutfen

     
  22. Anonymous

    Eylül 7, 2006 at 4:23 pm

    merhaba herkese.gerçekten yazmış olduğun yazı çok güzel.bende çocukken şambaliye bayılırdım.bu tarifi büyük bir istekle yaptım.ama buradakileri kandırmayalım gerçekler çıksın.gerçekten iğrenç bir tattı.hatta bütün gün kustum.kokusuda hala mutfaktan çıkmadı.işte böyle dermişim şaka yaptım :)eminim güzeldir

     
  23. sema öztürk

    Ekim 13, 2006 at 12:07 pm

    kaç gündür bu tatlının tarifini arıyordum..nostaljik bir tatlı..her damakta güzel anılar bırakan bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..

     
  24. sema öztürk

    Ekim 13, 2006 at 12:10 pm

    çok nostaljik bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..tarif basit..lezzet super!!!

     
  25. zeynepyemekbiz

    Ekim 13, 2006 at 3:27 pm

    Denerseniz eminim eskiye yeniden bir kisa yolculuk yapacaksiniz. Afiyet olsun Sema hanim.

    Elif hanim ben hep bu olculerle yapiyorum bir sorun olusmadi uzuldum simdi.

     
  26. BaL

    Nisan 5, 2007 at 9:46 am

    Merhaba,
    Tarifin üzerinden çok zaman geçmiş gerçi…🙂 Geriye döndürmüş olacağım sizi🙂

    Bu tatlıyı hiç yemedim ben daha önce… Babam haftalardır şambali sayıklıyordu; dayanamadım, google’de arama yaptım… En akla yatkın tarif de sizinki göründü gözüme🙂

    Tek bir şey soracağım… O da tamamen acemilikten… Yorumlarda da aynı soru var olup da kaçırdıysam, özür dilerim şimdiden.

    Bu tatlı kaç derecede ve kaç dakikada pişiyor?
    Gerçi her zaman fırına göre bu iki ölçü değişiyor; ama ortalama olarak süre ve ısı öğrenebilir miyim?

    Teşekkürler şimdiden…
    Ellerinize sağlık🙂

     
  27. Anonymous

    Aralık 21, 2007 at 11:00 pm

    kader sayende izmir’e gitmiş gibi oldum.Tarif için teşekkürler iyi bayramlar.

     
  28. hisarönü şambali

    Aralık 4, 2008 at 8:24 am

    adem amca’yı anmanız çok güzel.fakat verdiğiniz tarif çok farklı.adem amcanın şambalisini 22 yıldır ben yapıyorum.şambaliyi ev hanımları yoğurtla yapıyorlar.hisarönü şambalisi kaymak altı sütle yoğurulur.vanilya kullanılmaz. HİSARÖNÜ ŞAMBALİCİSİ

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: