RSS

Baklava Yapalım mı? …

31 Eki

29 Ekim de nihayet gecikmeli olarak Baklavamızı yaptık. Bu sefer kardeşimin esi de bizimle birlikteydi bize yardım etti ve oda pratik yaptı .İlk kez eline oklava alıp yufkalarla ve hamurlarla haşır neşir oldu. Çok yardımı oldu bize. Tüm tepsilere yağları o döktü kalkıp gidip geldi sürekli sağ olsun. Toplam 7 tepsi yaptık o gün.

Annem sahurda hamuru tutmuş , yoksa epey geçe kalırdık.
Hamurun dinlenmesi önemli.Ne kadar dinlenirse o kadar iyi oluyor. Yani hiç olmazsa 1 saat dinlendirin hamuru. Birde unu lütfen azar azar ekleyin ölçüyü kaçırıp unu fazla eklerseniz sert hamur oluyor ki işiniz epeyce zorlaşır. Bu yüzden unu azar azar ekleyin sorun olmaz..

Baklavayı eskisi gibi tek tek yufkaları açarak yapmıyoruz artık. Rahmetli babaannemin zamanında öyle yapardık. Ama artık vücut sağlam değil. 10 lu küçük yufkalar yapıp birlikte inceltiyoruz hepsini .İnanın pek farkı olmuyor. Hiç anlaşılmıyor ve yufkalar tel tel oluyor.

Baklavayı bu teknikle yapma işini bir çok ev hanımı uyguluyor artık.

Biz üzerine döktüğümüz yağ için hep tereyağı kullanıyoruz baklavada daha çıtır ve lezzetli oluyor.

Yapım aşamalarını mümkün olduğunca resimlemeye çalıştım.
Hatta annem bir ara yeter dedi:) Ellerim unlu ay dur şu aşaması önemli derken cep telefonum bembeyaz oldu sormayın:)

Amacım hiç baklava yapımını görmemiş olanlara yardımcı olmak.Hepimizin yanında bilen insanlar olmuyor..

Baklava şerbetsiz halde. Şerbetini arefe günü dökecegim. Ve en erken bayramın 1. günü resim çekip gece yayına verrim sanırım.Büyüklere ziyaret bitince…

Ev Baklavası

Hamur İçin
1 SB sıvı yağ
1 SB yoğurt
3 yumurta
Vanilya-kabartma tozu
1 çimdik tuz
Aldığı kadar un

İçine
1 kg. Ceviz

Üzerine
2 paket margarin ( 500 gr. ) – yada tereyağı

Şerbet İçin
1,5 kg. şeker / 2 kg. şeker ( Tatlılık oranınıza göre şeker ayarlaması yapın )
Su
( Şekeri tencereye koyun ve üzerine 2 parmak geçecek kadar da su koyun kaynatın )

Yapılışı
· Malzemeler ile hamur yoğrulur. Kulak memesi kıvamında.
· Cevizden çok az büyük minik bezeler yapın
· Bu hamurdan yaklaşık tepsiye göre değişir 50-70 adet beze çıkar.

· Her bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde oklava / merdane ile , nişasta serperek açın.
· 1 beze açıp , üzerine nişasta serpin nişastayı sıvayın yufkaya, ayırın bir yere .
· 2. bezeyi de açın ve ilk açtığınız bezenin üzerine koyun ve yine nişasta serpin, sıvayın
· 10 adet beze yapın üst üste bu şekilde

· 10 adet bezeyi tezgaha alın ve hepsini birden önce merdane ile büyütün
· Sonra oklavayı alıp yufka acar gibi inceltin ve büyütün
· Yufkayı tepsinize serin , sarkan yerlerini bıçakla kesin, ve kırpıntıları da içine alıp serpebilirsiniz sorum olmaz atmayın ziyan olmasın

· İlk kat yufkaya ceviz serpin

· Bu işlemi diğer 60 beze bitene kadar 10 ar adet şeklinde açıp tekrarlayın
· Her 10 adet yufkada ceviz serpin
· Son yufka açtınız ve tepsiye serdiniz yanları kesip düzelttiniz
· Baklavayı kesin
· Margarin yada tereyağını eritin ve kaşıkla üzerine dökün
· 170 derece fırında altı üstü çıtır olana dek pişirin. İçi hamur kalmasın kürdanla kontrol edin.
· Şerbetini ne zaman isterseniz dökün
· Ama mutlaka biri sıcak olacak

Afiyet Olsun
Figen

Notlarım;
Biz genelde baklavayı ,önceden yapıyoruz ve şerbeti arife günü gecesi ılığa yakın baklavanın üzerine döküyoruz.
Ben 50 yufka açtım bana kafi geliyor artık

KESME İŞLEMLERİ
1. Önce 4 e kesin, ve yine 4 e kesip 8 parçaya bölmüş olun

2. Her üçgeni dikey kesin paralel şekilde ve sonra baklava dilimi şeklinde kesin

3. Yağı dökülmüş son son hali

 
27 Yorum

Yazan: Ekim 31, 2005 in Genel

 

27 responses to “Baklava Yapalım mı? …

  1. fethiye

    Ekim 31, 2005 at 7:47 pm

    masallah!! ellerinize saglik hepinizin, emegi gecenlerin. evde hic denemedim elle baklava hamuru acmayi ama du bakalim, belki denerim artik!

    kuru haliyle ne kadar bekliyor baklava? fikrin var mi Figen?

     
  2. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 7:52 pm

    Fethiye ciğim kuru olarak biz 2 haftada beklettik sorun olmadı ? Ama yaz aylarında değil tabii ?
    Yazında 4-5 gün kalabilir.

    Teşekkür ederim, sağol

    Figen

     
  3. yemekvebiz

    Ekim 31, 2005 at 7:57 pm

    bende hic kendim acmadim, burada hep filo yufka ile yaptim, daha kolay geldi, ama Figencim cok guzel resimlemissin, anlatmissin, bende denemeye karar verdim, bayramda gelen giden yok ama kendi nefsimi korelteyim ev baklavasi ile,
    ellerinize saglik hepinizin, agiz tadiniz tukenmesin.

    Ahh bayramda Turkiye’de olabilseydim diyen Zeynep.

     
  4. Özgül

    Ekim 31, 2005 at 8:31 pm

    Figencim emegi gecen herkezin ellerine saglik, nefis görünümü ve belliki lezzeti dahada nefistir. Ev Baklavasinin üstüne yok ama ne yazikki bende hic kendim evde yapmadim, Zeynep gibi hazir yufka ile denedim. Bende Zeynep gibi bayramda yaninizda olup ufacik bir tabak yemegi isterdim.
    Cok tesekkürler canim
    Sevgilerimle

     
  5. asya

    Kasım 1, 2005 at 2:57 am

    ellerinize saglik cok guzel olmustur tahmin ediyorum annem rahmetli aklima geldi aynen sizin gibi oda kendisi acardi cok zahmetli bilirim bizde firina goturuken tepsileri carsidan gecerken muhakkak bir tepsisine el koymak isterdi erkekler kahvede🙂 aklima geldi o gunler.. izmirde bir baskaydi bayramlar ahh birden daliverdim baklavanizi gorunce..

     
  6. yemekvebiz

    Kasım 1, 2005 at 6:29 am

    Zeynep ciğim:)
    Sen yaparsın hayatım acarsın kendine soyle bir tepsi ohh afiyet olsun:)

    Özgül cüm gel canım buraya gel birlikte yiyelim ne güzel olurdu:)

    Asya evet eskiler cok farklıydı değilmi her haliyle.Annelerimiz anneannelerimiz ne marifetliydi ne hoş anılar var hep eskilere dair.
    Huzur içinde yatsın anneciğin..

    Teşekkür ederim,
    Figen

     
  7. nihan

    Kasım 1, 2005 at 7:21 am

    Sevgili Figen ellerinize sağlık.
    İyi bayramlar diliyorum.
    Sevgiler.

     
  8. Anonymous

    Kasım 1, 2005 at 8:34 am

    Figen çok güzel resimlemiş ve anlatmışsın; annemle birlikte biz de bu şekilde yapardık her bayram baklavamızı ve yiyenler hem çok hafif bulur, hem de tadının nefis olduğunu söylerdi; haliyle bizim koltuklar da kabarırdı:)Şimdi ailemden uzakta geçireceğim bu bayramı; ama tarifini görünce, küçük bir tepsi de olsa yapıp kayınvalidemlere götürmeye karar verdim; onlar da çok beğenmişlerdi bu şekilde yapılan baklavayı.. Mini fırının var ve 30 cm çapında tepside yapmayı düşünüyorum. Sence ölçüleri yarı yarıya azaltırsam bu ölçüdeki tepsiye tam gelir mi?
    şimdidn teşekkürler ve tüm sevdiklerinizle birlikte, huzurlu bayramlar dilerim..Yasemin İ.E.

     
  9. tuhfe

    Kasım 1, 2005 at 8:40 am

    Ben de bayramda TR de olabilseydim. Fena olmazdı.
    Baklavayı aşama aşama göstermişsiniz ne sabır. Ellerinize sağlık. Ben bu baklava açma işini kıvıramam ömür boyu herhalde. Yaparsın, öğrenmeyi istemiyorsun da onun için olmuyor diyorlar, olmuyooor işte ol-mu-yoooor.

    Yapanların bir kez daha ellerine kollarına sağlık.

     
  10. şule

    Kasım 1, 2005 at 8:47 am

    sevgili figen baklavayı hiç bilmeyen birisi bile rahatlıkla yapabilir herhalde senin anlatımına göre. Resimler harika olmuş. elinize sağlık..

     
  11. tülay

    Kasım 1, 2005 at 9:20 am

    figen ciğim
    ellerinize sağlık. çok güzel görünüyor baklavanız. bende yapmaya özendim ama bilmem ki yapabilir miyim. deneyeceğiz bakalım.
    sevgiler
    tülay

     
  12. ozgearan

    Kasım 1, 2005 at 10:52 am

    ellerinize saglik.. bu bayram bende baklava yaptim..pazar gunu 1 tepsi yaptim. normalde bayramda islicaktim ama dayanamadik isladik ve yedik bile:)
    tekrar ellerinize saglik..
    iyi bayramlar
    sevgiler

     
  13. sennur

    Kasım 1, 2005 at 11:05 am

    fıgencım,ellerınıze saglık ..ne guzel yazmıssın..ben omrumde yufka acmayan bırı olarak acaba yapabılırmıyım..o kadar da zor degıl sanırım dıyerek dolasıyorum..
    acma kısmı sanırım bır deneyım meselesı ama ne dersın yapabılırmıyız bızde..

     
  14. IŞIL

    Kasım 1, 2005 at 2:03 pm

    Figen’cigim annenin ve senin ellerine kollarina saglik….Bizlerle paylastigin icin de cok tesekkur ederim..
    Rahmetli dedem bir oturusta 40 tane yufkayi teker teker acarmis..Senin babaannen gibi…

    Ah nerde eskilerin sabri, becerikliligi bende?
    Sana gelip bir tabak yesem kolaya mi kacmis olurum dersin??:))

    IŞIL

     
  15. Nefin

    Kasım 1, 2005 at 3:03 pm

    hatun becerikli anacım, keki böreği bırak, baklava bile açıyor diye hep konuşmuşuzdur arkandan, şimdi yüzüne de söylüyorum işte. çoook kıskanıyorum çoook….
    vallahi ellerinize sağlık, kolay gibi görünse de öyle olmadığını biliyorum, maharet gerektiriyor. tekrar tebrik ederim seni, becerikli arkadaşım.
    bayramınız kutlu olsun, ailenle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu günler diliyorum. ulusçuğumu da öpüyorum.

     
  16. zinnur

    Kasım 1, 2005 at 5:51 pm

    Bloglardaki cok guzel ev yapimi baklavalari gore gore ben de bu ise ilk defa olarak kalkisacagim galiba. Ellerine saglik Figen, ne de guzel resimlemissin.

     
  17. yemekvebiz

    Kasım 1, 2005 at 7:51 pm

    Nihan teşekkür ederim, sizede iyi bayramlar

    Yasemin hoşgeldin:)
    Evet 30 cm. tepsi için yarı ölçü tam denk gelir.Cevap gec oldu cunku tüm gün dışarıdaydım kusuruma bakma lütfen .
    Sana ve ailenede iyi bayramlar sağolun..

    Sevgili tuhfe gercekten yaparsın ama:) Cunku bu sekli cok kolay hiç bir zorlugu yok. Boyle ust uste acmak cok kolay.Mutlaka dene bir kez yarı ölçü derim.Oyle guzel seyler yapıyorsun ki bunu yapamayacak olman mumkun değil !:)

    Şule cim ne güzel cok sevindim .İnşallah yardımcı olur bu resimler sağolasın..

    Tülay cım yaparsın.Gercekten yapılacak bir tarz. Ben bile senelerdir yapıyorum, alıstık artık. İlk kez belki zor gelir ama sonra inan alısıyorsun.

    Özge cim ohhh ne güzel afiyet olsun, ellerinize saglık. Bir ara yaz sende tarifini, bayramda ne yenecek peki ?:)

    Şennur cım herkese aynı yazdım ama kesinlikle deneyin arkadaslar deneyin..Göreceksiniz yapabileceginizi zor değil. Hamur tuttuktan sonrası asıl kolay ..Yaparsan yorum beklerim:)

    Işıl:) Sen işin kolayına kaç canım , çık gel hemen bayramın 1. gunu bekliyorum mutlaka:)Sen bayram sekerimiz olursun nesemiz olursun gel:)

    Nefin ( zeynep cim ) hımmm demekki arkamdan hııı?
    Canım cok sagolasın o senin iç güzelliğin …Ama grupta yaptıgım kişiler oldu İdil gibi. Sanada yapayım su depremler gecince söz:)yeterki depremler gecsin hele:(
    Bende nefin ciğimi cok cok optümm

    Zinnur cok teşekkür ederim.Evet bloglar tam bayram havasında değil mi cok renkli her yer.
    Sağolasın..

    Arkadaslar hepinize cok teşekkür ederim ve hepinize İyi Bayramlar diliyorum , sağlıkla inşallah seker tadında…

    Figen

     
  18. Bengisu

    Kasım 1, 2005 at 8:44 pm

    Ellerinize sağlık çok güzel görüntüsü var.Yorum yapan herkesin bayramını kutluyorum.
    Sevgiler…

     
  19. yemekvebiz

    Kasım 1, 2005 at 8:49 pm

    Sevgili Bengisu hosgeldin:)
    Teşekkür ederim, senin ve sevdiklerinin de bayramı kutlu olsun, saglıkla..

    Sevgilerimle
    Figen

     
  20. Ece

    Kasım 2, 2005 at 8:32 am

    Canim,
    anneciğinin, senin ve gelininizin ellerine sağlik, çok guüzel gözüküyor burdan…
    Figencim bende yapıyorum ama oklavayla değil merdaneyle yapıyorum.Aslında yapıyordum evlenmeden önce annemle beraberken:)) şimdi kim uğraşacak onunla gidip hazır alıyoruz…
    bir ara tarifini yazarım sana hamuru dörde bölüp her parcadan 10 beze üstüste acip merdaneyle yapıyordum 10 * 4 40 kat oluyordu…seninkine benziyor belki tarifide aynıdır şimdi bilemiycem bakmam lazım…

    öptüm sizi,
    iyi bayramlar…
    Ece & Ruzgar

     
  21. Ece

    Kasım 2, 2005 at 8:39 am

    Figencim unuttum soylemeyi,
    ben hiçbir zaman evde fırında pişirmedim…Hep odun ateşiyle pişirilen ekmek fırınlarında yaptım o işi rica ediyordum atıveriyorlardı fırına…bence sende bir dene daha güzel oluyor…
    Haaa birde ben şerbetini ayarlayamıyorum senden onun dersini alırım artık :))

    öptüm

     
  22. Anonymous

    Kasım 8, 2005 at 8:24 am

    Figen Hanim, oh ne güzel, annen yapsın baklavayı, sen bol bol fotoğraf çek..Ben de yaparım böyle baklava, eğer bunun adına baklava yapmak deniyorsa…

    Ay vallahi kıskançlığımdan söylüyorum. İtiraf ediyorum, ben hiç baklava yapmadım.. Ama sana inat öğreneceğim bir gün..

    Kıskandığımı açıkladığıma göre, çok becerikli biri olduğunu dilim varmasa da söyleyeceğim. Ellerinize sağlık hepinizin..Afiyet olsun. Verdiğin her yararlı bilgi için de çok teşekkürler Figen’ciğim..Senden çok şey öğrendim..
    Gülşen

     
  23. yemekvebiz

    Kasım 8, 2005 at 8:32 am

    Gülşen ciğimm:))))
    Sana gel dedim gelmedin:)) Amaaaa yok oylee :)) Bak inanmıyorsan gel yine birlikte yapalım sanada uygulamalı öğreteyim:)))

    Bu gidişle ben İstanbul a gelip orada size Baklava kursu verecegim:)

    Optüm canım seni, bende senden cok sey öğreniyorum sağolasınn…

    Figen

     
  24. Anonymous

    Eylül 25, 2008 at 5:18 am

    bu baklava malzemesine sirke konulmuyormu teşekkürler eellerinize sağlık

     
  25. Anonymous

    Eylül 25, 2008 at 5:20 am

    bu baklava malzemesine sirke konulmuyormu teşekkürler eellerinize sağlık

     
  26. Anonymous

    Eylül 25, 2008 at 5:23 am

    bu baklava malzemesine sirke konulmuyormu teşekkürler eellerinize sağlık

     
  27. yemekvebiz

    Eylül 25, 2008 at 7:55 pm

    İsimsiz misafir merhaba,
    Ben koymuyorum.
    Ama siz cok cıtır olsun derseniz o vakit belki 1 corba kasıgı sirke olabilir ama ben koymuyorum.

    sevgilerimle,
    Figen,

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: