RSS

Turşularımız ! Buyrun…

23 Kas

Hariiikaaa bir turşu tarifi arkadaşlar,
Eşimin ofisten arkadaşı Gürol geçtiğimiz yıl annesi Neriman teyzenin yaptığı turşudan bahsetmiş ve bize bir kavanoz getirmişti. O bir kavanoz bizde 2 gecede bitti !..
Biz böyle lezzetli bir turşu yemedik. Hem tadı, hem içindeki malzemelerin uyumu, küçücük kesilmesi ve kolay yenebilmesi, kereviz in o güzel aroması..
Yazarken bile hala canım istiyor:)

Bana tarifi yazıp göndermiş Neriman teyze sağ olsun. Ama ben geçen sene yapamadım bir takım aksiliklerden ve bu sene de tarifi koyduğum yeri bulamadım. Derken yeni tarif bize geldi ama 5 kg. bir kavanoz daha geldiJ Neriman teyze kendisine yaparken bizim içinde üşenmemiş yapmış sağ olsun, elleri dert görmesin.

Bu hafta sonu da ben yeniden malzeme alıp yapacağım. Bize gelen kavanozun yarılanmasını bekledik ki 1,5 haftada yarılandı bile ! Kaşığınızla yiyebiliyorsunuz , bu turşuyu kurmaktaki en büyük zahmet onca malzemeyi küçük küçük kesmek …

Tarif için çok teşekkür ederim Neriman teyzeciğim…

Malzemeler
1 ad. Orta boy lahana
1 kg. kereviz ( yaprakları ve sapları da doğranacak )
1 k. Havuç
1 kg. yeşil domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. ince acı biber
2-3 bağ maydanoz
1 kg. salatalık turşu
250 gr. Sarımsak
2 kg. sirke
Bir kaç tane limontuzu
1,5 su bardağı tuz

Yapılışı
1. Bütün malzemeler iyice yıkanır ve temizlenir
2. Tüm malzemeler sırasıyla küçük küçük doğranır
3. Tüm malzemeleri büyükçe bir tepsiye vb. dökün
4. Doğranmış malzemelerin üzerine tuzu döküp güzelce harmanlayın
5. Daha sonra üzerlerine sirkeyi dökün
6. 2-3 saat kadar bekletip malzemenin ölmesini bekleyin
7. Bekleyen malzemeleri suyu ile birlikte alıp kavanoza doldurun
8. Limontuzunu da ilave edin
9. 2-3 hafta sonra turşunuz hazır olacaktır.

Afiyet olsun,
Figen

Not;
2-3 saat bekleyen malzemeler su salıyor ,bu suyun tadına bakıp tuzu az geldiyse zevkinize göre tuz ekleyebilir mişsiniz..

Zeynep’in Patlıcan Turşusu

Bu tarif te Zeynep’in yaptığı Patlıcan Turşu nun tarifi.
İki tarifi aynı anda yazalım istedik ki hafta sonu herkes istediğini yapsın.

Malzemeler :

10 tane patlıcan (kucuk olmasi makbul, yada uzunlari ikiye kesin)
2 adet limon
kereviz saplari
dereotu
1 adet kucuk lahana
4 adet kirmizi biber
1 baş sarmısak (dövülmüş)
8 su bardağı su
2 su bardağı sirke
tuz

Hazırlanışı :

Patlicanlarin saplarini kesip ortasindan karniyarik gibi bir yarik actim, tencereme su koyup kaynamasini bekledim, kaynayinca icine limon suyunu ilave ettim, sonra patlicanlarimi bu kaynamis limonlu suya koydum, 5 dk kadar hasladim. Sonra cikarip suyun suzulmesini bekledim. Sonra kaynamis suya dogradigim lahanalari koyup 3 dk kadar bekletip aldim. Lahanalari baska bir kap icinde dereotu, sarimsak ile karistiralim, sonra bunu patlicanlarimizin icine yerlestirelim, uzerine kirmizi biberlerimizi kapatip, kereviz saplari ile saralim, baglayalim, acilmasinlar, sonra tursu kavanozuna yerlestirin guzelce. Kaynatilmis ilimis suya sirke ve tuzu ilave edip, kavanoza dolduralim. Agzini iyice kapatip, sicak olmayan bir yerde saklayin, en az 3 hafta icinde oluyor tursumuz.

Afiyet Olsun
Zeynep T.

 
31 Yorum

Yazan: Kasım 23, 2005 in Genel

 

31 responses to “Turşularımız ! Buyrun…

  1. Binnur

    Kasım 23, 2005 at 8:29 pm

    Zeynepcim, ellerine saglik:)) Bayilirim tursuya, ozelliklede patlican tursusuna. Kereviz saplarinin verdigi koku ve lezzet cok hosuma gidiyor.

     
  2. Nilay

    Kasım 23, 2005 at 8:33 pm

    Ay inanmiyorum sana Zeynep Abla, ben nasil bayilirim su patlican tursusuna. Ne iyi yaptin da tarifi verdin. Ellerine saglik

     
  3. yemekvebiz

    Kasım 23, 2005 at 8:45 pm

    Binnur ve Nilay
    bu tursuyu benim buyuklerim koca kuplere kurarlardi, deli gibi yerdik cocuk iken, sonra ogrendim nasil yapiliyor diye, biraz ugrastiriyor ama, hazir oldugunda inanilmaz leziz oluyor,
    deneyin sizlerde, eminim hosnut kalacaksiniz🙂
    sevgilerimle,
    zeynep

     
  4. ÇEŞNİ

    Kasım 23, 2005 at 9:24 pm

    ZEYNEPCİMMMMM ELLERİNE SAĞLIK
    VALLA CANIM CEKTİ…BİR TABAK YOLLASAN DİYORUM:)) BENDE YAPİYİM BARİ NEFİS GÖRÜNÜYOR..ÇOK SEVERİM PATLICANIN HER ŞEYİNİ

     
  5. yemekvebiz

    Kasım 23, 2005 at 9:54 pm

    Sevgili Cesni,
    Istanbul’da kucuk boy patlican bulman kolay, yap inan cok guzel oluyor, ben burada hintlilerin dukkanlarini talan ediyorum, kucuk patlican bulacagim diye :))

    sevgilerimle,

    zeynep

     
  6. Özgül

    Kasım 23, 2005 at 11:53 pm

    Zeynepcim ellerine saglik, buralarda ufak patlican yok ama birseyler yapmaya calisacagim. Cok severim patlican tursusunu. Figencim senin verdigin tarif icinde tesekkürler ve Neriman teyzenin ellerine saglik bana cok degisik geldi bu tursu kurma sekli benim tursu ufak kavanoz yenisini bu sekilde denemeye niyetliyim.
    Sevgilerimle

     
  7. ycurl

    Kasım 24, 2005 at 12:10 am

    Zeynep abla,
    Ben cok severim patlican tursusunu. Annem ve anneannem kurardi ben kucukken. Hic denemedim cunku son yapmaya calistigim lahana tursusu biraz eksi olmus😦 Denemelik yapmak istiyorum ki o kadar malzeme bosuna gitmesin. Simdi bu hint dukkanlari nerede oluyor?🙂 Olmadi ben malzemeleri alip sana geleyim sen bana su isin nasil yapilacagini adim adim anlat ben de ders almis olayim🙂 Zorla da kendimi davet ettirdim :))
    sevgiler….

     
  8. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 2:13 am

    Sevgili Ozgul,
    kucuk patlican bulman zor olursa ince uzun patlicanlardan da yapabilirsin, ama iki ucu tam acik olmasin, yani orta kesik kisma dogru acik birakma, tam ortada birak yarigi, anlatabildin mi? ucu acik kalirsa dolgu maddesi disari sizabiliyor :))
    sevgilerimle, denersen kolay gelsin…
    zeynep

     
  9. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 2:16 am

    Sevgili Ycurl,
    Dun senin mahalleden gectim, Westheimer uzerinde bir yerlere geldim, Galerianin orada Turklerin oturdugu yerleri biliyorum, aklima gelmedin desem yalan soylemis olurum, hatta Turk Bakkala ugrayim diye dusundum ama Zipzip arabada cok bunaldi, uzun sure oturdumu sorun yaratiyor bana, hemen 610 a cikip basip geldim,
    sana ulasabilecegim bir numara iletirsen, herzaman beklerim seni, evimiz musait, kafa dinlemek istersende gelebilirsin. Misafiri severiz…
    Patlicanlarin kucuklerine burada hint patlicani diyorlar, tombul kucukler veya ince kucukleri bulabiliyorum, HongKong markette bile bulabilirsin, Pakistan bakkallarda da var. Sen hazir olunca bana alo de yeter.
    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  10. mom

    Kasım 24, 2005 at 6:35 am

    of of of tursuya bayilirim sabah sabah gorunce gozum gonlum acildi:))tursu kurmayi beceremem ama cok guzel yiyiciyimdir.Hele ki babaannemin yaptigi bir tursu var kirmizi biberle bayilirim.
    Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor…

     
  11. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 6:51 am

    Özgül cüm dene mutlaka inanılmaz bir tat asla pişman olmazsın. İstersen yarı ölçü yap kavanozuna yetsin..

    Mom teşekkür ederiz , ziyaretin için de teşekkürler,

    Sevgilerimle
    Figen

     
  12. Sude

    Kasım 24, 2005 at 10:19 am

    Çok değişik bir tarif.
    Patlıcan turşusuna tuz konmuyor mu?

     
  13. Sude

    Kasım 24, 2005 at 10:35 am

    Bir soru daha kereviz de konacak mı turşuya yoksa, sadece sapları ve yaprakları mı kullanılıyor. Şimdiye kadar turşularda kerevizin kensinin kullanıldığını duymamıştım.

     
  14. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 11:06 am

    Sevgili Sude Zeynep patlıcan için yazacaktır ama bende Kereviz için yazayım istedim. benim karısık tursuda da Kerevizin tamamaı kullanılıyor. Sapları ve kendisi. Ve inan böyle bir tat görmedim tursuda. Sayet Kerevize karsı bir antipatiniz yoksa kesinlikle koyun saplarını ve kendisini küçük kesip..

    Sevgileirmle
    Figen

     
  15. Sude

    Kasım 24, 2005 at 11:52 am

    Sevgili Figen,
    Kerevizi severim ve her zaman saplarını ve uçlarındaki yapraklarını kullanırdım turşuda kerevizi hiç denememiştim. Çok güzel bir lezzet ve aroma vereceğinden eminim. Ama evde kereviz sevmeyenler var bakalım onlar anlayabilecek mi:) Şimdi turşu zamanı geçti seneye tam anlamıyla deneyebilirim. Yine de merakımı gidermek için ufak bir lahana ve bulursam biber ile deneyeceğim.

     
  16. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 12:57 pm

    Sude,
    ben sadece saplarini kullandim, ama evdekiler sevmiyorsa, kereviz yerine maydanoz veya ip kullanabilirsin, baglamak icin.
    Kolay gelsin

    zeynep

     
  17. sahra

    Kasım 24, 2005 at 7:12 pm

    Turşu diyince aklıma başka garnitür gelmez. her çeşidini severim ki sizinkiler de çok albenili görünüyor. elimde değil ağzım sulandı.. ellerinize sağlık..

     
  18. yemekvebiz

    Kasım 24, 2005 at 7:39 pm

    Sahra Teşekkür ederiz bizde yazarken öyle olduk:)
    Klasik Türk yemeklerinin yanında vazgeçilmez bir tat.

    Teşekkürler ziyaretin için,
    Figen – Zeynep

     
  19. Anonymous

    Kasım 25, 2005 at 8:43 am

    Merhaba Sevgili Figen turşu tarifleriniz çok güzel.

    Turşudaki sirke ne sirkesi, elma mı üzüm mü? Birde tuz kaya tuzu mu olacak?

    cevaplarsan sevinirim.

    Şimdiden teşekkür ederim.

     
  20. yemekvebiz

    Kasım 25, 2005 at 8:59 am

    Anonymous said… ,
    Sirke normal sirke olacak.Tuz ise bildigimiz poşet tuz. Bende bunları sormustum ilk tarifi aldıgımda:)
    Normal tuz denmesi de ilginç gelmişti bana ya erirse diye dusunmustum malzemeler ama evimdeki turşular hala diriliklerini koruyor,
    deneyin derim,

    Sevgileirmle
    Figen

     
  21. pınar

    Kasım 25, 2005 at 7:05 pm

    zeynep patlıcan turşusuna bayılırım:) eline sağlık.

     
  22. yemekvebiz

    Kasım 25, 2005 at 7:43 pm

    Canim yakininda olsaydimda sanada yapsaydim, hamilesin birde sen,
    uzuldum simdi…
    Cok opuyorum, nice senelere PINAR

    Zeynep

     
  23. Hanife

    Kasım 26, 2005 at 5:20 pm

    Ayy ne hos lezzetler boyle. Patlican tursusuna bayilirim. Keske vakit bulup deneyebilsem. Hele Figen’in tarifi cok degisik geldi. Mutlaka deneyecegim. Ellerinize saglik hamarat dostlarim..

     
  24. Anonymous

    Ağustos 31, 2006 at 5:18 pm

    Turşu tarifi ararken rastladım size, rastlayış o rastlayış. Neredeyse tüm tarifleri gözden geçirdim ve şu anda sık kullanılanlar listemde ekli siteniz.

    Karışık turşu ile ilgili ufak bi iki konu takıldı kafama. Gerçi başlığın açılış tarihi epey eski ama belki yardımcı olursunuz düşüncesiyle yazayım istedim. Ufak ufak doğranan sebzeler tuzla ovulup sirkelendikten sonra 2-3 saat bekleyince saldığı su turşu kurmak için kafi geliyor mu? Yani extra hiç su eklemiyoruz değil mi? Normal sora tuzu yerine acaba klasik tarz olarak kalın tuz kullansam (nedense ürktüm biraz sofra tuzundan:) tadında bir değişiklik olur mu acaba?

     
  25. yemekvebiz

    Eylül 2, 2006 at 1:54 pm

    isimsiz misafir hosgeldiniz, ne iyi ettiniz, umarım tarifler işiize yarar.

    Eevet su koymuyoruz hiç.Zira o bekleme süresinde oluan su ve sirkenin ölçüsü tam geliyor, ama baktınızki az su salmıs? azıcık normal suda ekleyebilirsiniz fikir olarak aklınızda bulunsun.

    Sofra tuzu kullandım emin olun asla sorun olmadı bende.Ama yine içiniz rahat etsin diye deniz tuzu kullanacak olursanız tadını değiştirecegini dusunmuyorum.O zaman azıcık su ve sirke ile tuzu eritip işleme devam edin.

    Takıldıgınız baska konular olursa beklerim.
    Kolay gelsin simdiden:)

    sevgilerimle
    Figen

     
  26. Nalan

    Eylül 3, 2006 at 8:52 pm

    Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bu arada Neriman Teyzenin turşusunun resmi beni öyle büyülemiş ve dağıtmışki ismimi bile yazmadan göndermişim mesajımı:)Turşuyu, bir aksilik olmaz ve vakit bulabilirsem Çarşamba günü denemeyi düşünüyorum. 2-3 hafta sonra tadına hem ben hem de müşterilerimiz (şirin, küçük bir ev yemekleri lokantam var)baktığında gelen yorumları burada paylaşırım sizlerle.Hoşçakalınnn.
    Nalan

     
  27. pembeli

    Eylül 11, 2006 at 1:35 pm

    Merhaba Figencim, turşusever olarak senin tariflerini göz önünde bulunduracağım, teşükkürler.

     
  28. Anonymous

    Eylül 11, 2006 at 7:03 pm

    bende turşuyu severim😀 5kg lik kavanoz bana 5 gün yetmez(zaten ölümüm turşudan olacak) ama kerevizi sevmem, patlıcan turşusunu da sevmem.Kerevizsiz olarak ilk tarifi bi yapalım bakam.Tarif için teşekkürler
    bu arada ben bayan değilim……:D

     
  29. Anonymous

    Ocak 20, 2007 at 11:11 am

    dayanamadım bide ben turşu tarifi vereyim dedim.
    taze patlıcan, biber, haşlanır biberlerden bi kaçı acı olursa çok güzel oluyo.suları süzülür tabi bunlar önceden kaşığa gelecek şekilde doğranır.sonra bunalrın içine artık nasıl ekşi seviyorsanız o konur biraz haşlandığı sudan eklenir sarımsak dövülür içine atılır. afiyetle pişmiş turşu olarak yenir.aynı şekilde bunların kurusu ilede yapılabiliyor.

     
  30. Anonymous

    Eylül 19, 2007 at 3:26 pm

    limon tuzu bir kaç paketmi yoksa bir kaç adet mi olnalı?
    şimdiden teşekkür ederim

     
  31. Anonymous

    Ekim 6, 2008 at 4:33 pm

    ya canım 2kg sirke hepsi koyulacak mı bide sirke kokusu ağır olmaz mı o zaman tadıda hem ekşimsi olur

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: