RSS

Sinkonta

07 Ara

Merhaba

Sinkonta ismini ilk duydugumda cok sasirmistim, cocuktum.
Sonrasinda bu ismi hafizama kaydettim, cunku cok severek
yiyordum, rahmetli anneannem cok yapardi, ozellikle kurban
bayramlarinda, kurbanin kemikli etleri ile tepsiye doserdi,
firina surerdi. Bu yemek bal kabagindan yapiliyor, bu ay
Bal kabagi ayin lezzeti diye belirlenince YemekBiz gurubunda
hemen yapip, mevsiminde denemek isteyenler olabilir diye dusundum.

Ege mutfaginda bilinen bir lezzet sinkonta, ozellikle Izmir,
Tire, Odemis, Manisa civarinda cok yapilir. Simdilerde hala
yapiliyormu bilmiyorum ama benim cocuklugumda carsi
lokantalarinda bile bulmak mumkundu. Etli ve zeytinyagli
olarak yapilabiliyor, ben koyun eti ile yaptim, etsever aile
uyelerimi memnun etmek icin, etsizde harika oluyor, her
iki sekilde de deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

Ceyrek dilim bal kabagi
400 gr. koyun eti
1 adet sogan
1 adet dolmalik biber
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
yeterince zeytin yağı -tuz

Yapılışı:
Etleri fırına dayanıklı bir kabın içine dizin üzerine sırasıyla
sivri biberler , kabak soğanlar halka halka,sarımsaklar aralara atılır.
En üstüne domatasler dilimlenir.Birbaşka kapta yağ, salça, tuz ve bir
çay bardağı su çırpılarak tepsinin üzerine gezdirilir. Orta hararetli
fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Uzerine taze
yada kuru nane tavsiye edilir.

Afiyet olsun,

Zeynep T.

 
14 Yorum

Yazan: Aralık 7, 2005 in Genel

 

14 responses to “Sinkonta

  1. Anonymous

    Aralık 6, 2005 at 9:56 am

    Zeynocum…süper görünüyor ellerine sağlık…yapmalıyım yapmalıyım yapmalıyım:)))

     
  2. Anonymous

    Aralık 6, 2005 at 8:39 pm

    merhaba zeynep ben yahoo guruptan üye idim ama şimdi iletişim sağlıyamıyorum nasıl olucak acaba mail adresim tugbarakunt@gmail.com

     
  3. yemekvebiz

    Aralık 7, 2005 at 7:13 am

    Tuba cım Zeynep seni üye yapmıs baktım simdi ,
    Hosgeldin tekrar aramıza,
    Sevgilerimle
    Figen

     
  4. under the chuyner

    Aralık 7, 2005 at 12:24 pm

    oohh miss gibide kokar, suyunada ekmegi banarsin, yedimmi hic? yemedim. hayal ediyorum agzimi sulandirarak🙂 ellerine saalik, nefis görünüyo “sinkonta” (iskonto gibi hehe🙂

     
  5. Binnur

    Aralık 7, 2005 at 2:53 pm

    Zeynepcim, Ellerine saglik, resim cok guzel ve istah acici gozukuyor:) Hic bilmedigim bir yemek denemek isterim dogrusu:)
    Sevgilerimle

     
  6. yemekvebiz

    Aralık 7, 2005 at 3:55 pm

    Sevgili Chuyner,
    sagol yorumun icin, valla kilo sorunun yoksa bandira bandira ye, benim icinde ye olurmu :)))

     
  7. yemekvebiz

    Aralık 7, 2005 at 3:59 pm

    Sevgili Binnur,
    Genellikle ege bolgesinde yapiliyor, kurban bayramlarinda
    cok yapilirdi bizim buyuklerimizin evinde, burada da yapiyorum,
    komsularimada ogrettim hatta, hallowenden sonra kimse kabaklarini ziyan etmiyor artik :))
    Dene eminim seveceksiniz…
    Sevgilerimle
    zeynep

     
  8. Burcu

    Aralık 9, 2005 at 8:57 am

    İnanır mısın hiç denemedim tuzlu pişirmeyi, dur bir deneyeyim etsizini.

     
  9. Mutfakta Zen

    Aralık 9, 2005 at 11:50 am

    zeynep’cigim,
    bizi eski günlerle bulusturdugun için tesekkürler. benim de sana bir sürprizim var! gerçi sana söyledim ama diger üyelere sürpriz olsun.
    tijen

     
  10. yemekvebiz

    Aralık 9, 2005 at 1:42 pm

    Sevgili Burcu
    ayni sekilde et kullanmadan yap,
    inan cok leziz oluyor,
    bazen ben sucuklu da yapiyorum. sucuk severseniz deneyin:))

    Sevgilerimle

    zeynep

     
  11. yemekvebiz

    Aralık 9, 2005 at 1:52 pm

    Tesekkur ederim Tijen’cim,
    heyecanlandirdin beni :))

    sevgilerimle.

    Zeynep

     
  12. yagi

    Temmuz 31, 2006 at 1:56 am

    Hey, you have a great blog here! I’m definitely going to bookmark you!
    I have a yagi site.
    Come and check it out if you get time🙂
    Greetings.

     
  13. Anonymous

    Haziran 26, 2008 at 5:39 pm

    ben bir tireliyim ve bu yemegi cok seviyorum halen daha yapılıyo patateslide cok güzel oluyo

     
  14. yemekvebiz

    Haziran 26, 2008 at 9:07 pm

    Merhaba
    Benim anne tarafimda Tireli
    O yuzden bende tire ve izmir yemekleri ile buyudum.
    Sevindim ziyaretinize.
    Yaslaninca yasamayi dusundugum tek yer Tire…

    Zeynep

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: