RSS

Keskek

10 Ara


Merhaba

Ozellikle Anadolu’da ve Ege bolgesinde dugunlerde yapilan ozel
bir yemek Keskek.
Hayli yorucu bir lezzet ama, bir o kadarda guzel.
Ben bu lezzeti rahmetli anneannem Sureyya hanimdan ogrendim,
cocukken o keskek doverken biz torunlarda siraya girerdik,
kocaman tahta keskek dovucusu ile gucumuzu ispatlamak istercesine :))
Cogunluklada anneannemin tahta kasiklarinin saplarinida kirardik…
Koca bakir kazanlarda odun atesi uzerinde yavas
yavas pisirmek makbuldu, simdi ben elektrikli guvecte yapiyorum ayni
islemi, ayni lezzete kavusuyorum.

Malzemeler:

2 su bardagi asurelik bugday
500 gram dana eti
2 adet buyuk kuru sogan
4 çorba kasigi tereyagi
Tuz, karabiber, kirmizibiber (ben isot kullandim)

Nasil mi Yaptim?

Bugdayi bir gece onceden islattim, ertesi gun elektrikli guvece
once soganlari dildim, kalinca, sonra uzerine etimi yikayip koydum,
sonrada bugdaylarimi koyup, 5 su bardagi su ilave edip ayarladim.
Elektrikli guvec yerine, normal buyukce bir celik tencere kullanabilirsiniz;
Keskek harli ates sevmez, kisik ateste uzun surede pisince
tadi doyumsuz olur, onun icin size tavsiyem vaktinizin bol
oldugu bir vakitte yapmaniz, gerektiginde sicak su ilave ediniz
piserken, normal tencerede buharlasip su kaybi olabiliyor cunku.
Et ve bugday iyice pisene kadar bekleyin, elektrikli guvecde
ben 8 saatte pisirdim, normal tencerede sanirim
4-5 saat yeterli olacaktir. Pistiginden emin olduktan sonra tuz ve
karabiber ilavesi yapin, elinize kocaman bir tahta kasik alin,
bugdaylar sogumadan dovmelisiniz, et lif lif ayrilmali, bugdayla
yogunlasmali. Tahta kasik sizi yoruyorsa hand blenderle deneyin,
teknoloji bu bolumde yardima kosuyor :))
Sonra tavada tereyag kizdirin, kirmizi biberinizi yakin,
tabaklara servis yaparken
uzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
Zeynep T.
not: Denizli ve civarinda et yerine tavuklada yapiliyor, onu da
yedim ve tadi guzeldi, tavukla denemek isteyenler olursa
diye eklemek istedim.
 
22 Yorum

Yazan: Aralık 10, 2005 in Genel

 

22 responses to “Keskek

  1. Özgül

    Aralık 11, 2005 at 10:37 am

    Zeyneb’cim ellerine saglik, nefis bir tarif, eti seven bir aile olarak muhakkak deniyecegim. Tesekkürler canim.
    Sevgilerimle

     
  2. tuhfe

    Aralık 11, 2005 at 11:54 am

    Ellerine sağlık Zeynep abla gerçekten yorucu ben bir kez yaptım bir daha denemedim.

    Sevgiler.

     
  3. Anonymous

    Aralık 11, 2005 at 1:14 pm

    dana eti kemiklimi yoksa parca dana eti mi olmali? cok teskkurler guzel bir tarife benziyor.

     
  4. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 2:17 pm

    Merhaba Ozgul
    Pisirdigin zaman evdekilerde sevecek eminim, sana tavsiyem dovme isini evdeki erkeklere yaptir, boylelikle daha az yorulursun :))

    Zeynep

     
  5. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 2:18 pm

    Sevgili Tuhfe,
    gercekten yorucu ama agzina ilk attigin keskek lokmasinda o yorgunluk gidiveriyor sanki, insanin ugrastigina degiyor,
    tesekkur ederim.
    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  6. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 2:19 pm

    Merhaba Isimsiz konuk,
    Normalde gerdan eti ile yapiliyor keskek, fakat bulundugum yerde
    boyle bulmam sorun oldugu icin ben
    kemiksiz az yagli dana eti kullandim. Yaparsaniz seveceginizden eminim.
    Simdiden kolayliklar diliyorum.
    Afiyet olsun.
    Zeynep

     
  7. Anonymous

    Aralık 11, 2005 at 3:03 pm

    bu kadar olur dün aksam aklima geldii keskek yapsam ya diyordum, bu kadar olur…iyi ki varsiniz ilac gibi geliyorsunuz; acemi bi hatun olarak blogunuzdan cok yararlaniyorum…ellerinize saglik…bi de size sormadan bloguma ekledim yemekvebiz linkini insallah kizmamissinizdir…
    sevgiler…MELTEM…
    http://www.blogcu.com/uzakufuklar

     
  8. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 3:23 pm

    Sevgili Meltem,
    umarim yardimci olabiliyoruz tariflerle, yapabildiklerimizi bizde paylasmayi seviyoruz Figen ile,
    Bloguna bizim linki eklemissin neden kizalim, cok memnun olduk,
    amac paylasmak bloglarda, bildiklerimizi ogretmek, bilmediklerimizi ogrenmek…
    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  9. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 3:32 pm

    Meltem immm,
    Canım benimm niye kızalım ayoll, sen eklemezsen kim eklesin,
    Sen gel İzmir e hele teyzen sana mis gibi keskek yapar, yada sen oğrenip bize burda yaparsın Zeynep in keskek inden ne dersin:)
    Opüyorum Furkan Taha yı canım,

    Selamlar herkese,
    Figen

     
  10. Anonymous

    Aralık 11, 2005 at 9:35 pm

    bugün zeynep ablanin (abla diyorum kusura bakmassaniz) lahana sarmasindan yaptim üstüne de Adanali sosundan:)himmm nefiss oldu..bi de ben ekstra kiyma kattim harcin icine…esim bayildi.sarmam biter bitmez keskeyi deniycem cünkü acaaiibb canim istiyordu ne zamandir.Resmi görmem yetti yanii:))
    Insallah yengecim bir gelelimde kismetse; sizleri görmek yeter bana:)Takipcinizim…Sevgilerr..MELTEM:))

     
  11. yemekvebiz

    Aralık 11, 2005 at 11:02 pm

    Meltemcim,
    afiyet seker olsun, lahana sarman,
    sen degisiklik yapmissin, bir daha sefere oyle deneyim bende :))

    Benimde yolum, seninde yolun izmire dustugunde yaparim keskek elbette, ne de benimde bir ucum Aydin’a dayaniyor :))

    sevgilerimle,
    not: abla denilmesini cok severim, istedigin kadar soyle.
    Zeynep

     
  12. Binnur

    Aralık 12, 2005 at 12:25 am

    Zeynepcim,
    Ellerine saglik, ne zahmetlidir keskek yapmak:)
    Pek guzel anlatmissin kazan basinda keskekin pismesini beklemeyi:))Cok cok severim, agzina ilk attigin lokmayi hemen yutmiycaksin, keyfini cikarip yutucaksin:))

     
  13. Nilay

    Aralık 12, 2005 at 4:24 am

    Zeynep abla merhaba, senin su acika tarator tarifini gormustum. Ben yapmak istiyorum acika.Cok severim cunku ekmegin ustune bol cevizli. Benim burada biber salcasi bulmam zor, domates salcasi bile yok ta neyse ABD den aliyorum bir kac kutu da oyle idare ediyorum. Biber salcasini walmartta ya da heb de bulmam mumkun mu? Ya da kirmizi kurutulmus chiliem var onlari kaynatip ezerek salca yapabilir miyim? Simdiden tesekkurler cevabin icin.
    Sevgilerimle
    Nilay

     
  14. ÇEŞNİ

    Aralık 12, 2005 at 5:45 am

    Zeynocum
    hatırlıyormusun ben de bir ara gruba keskek tarifi yazmıstım..Ellerine sağlık canım benim afiyet olsun..
    aynur

     
  15. nihan

    Aralık 12, 2005 at 7:33 am

    Zeynepçim ellerine sağlık.
    Böyle gleneksel tatlarada sayfan da yer vermen çok güzel denemek isterim. Senden aldığım tarifler harika.
    Sevgiler.

     
  16. yemekvebiz

    Aralık 12, 2005 at 1:20 pm

    Sevgili Binnur,
    ah ne keyiftir o ilk lokma degil mi? O kadar dovme isleminden sonra :))

    Sevgili Nilay, sana ozel yazacagim cevabini, biber salcasi konusunda.

    Sevgili Aynurcum, evet hatirliyorum senin tarifide, bugun sende gormussundur guruba degisik keskek tarifleride geldi, herkesin her bolgenin yapim sekli farkli keskek konusunda, etsiz tarhana ile yapilani bile varmis ben onu bilmiyordum, bugun guruba gelen emaillerde gordum, merakta ettim.

    Sevgili Nihan, ben eski lezzetleri cok seviyorum, Osmanli mutfagi, Turk mutfagi, biraz eziyetli gerci ama lezzetleride bir o kadar guzel, zaman yetersizliginden hepimiz pratik yemeklere kaciyoruz ama vakit bulunca ben eski yemekleri yapmayi cok seviyorum.
    Tesekkur ederim guzel sozlerin icin.
    Sevgilerimle,
    Zeynep

     
  17. pınar

    Aralık 12, 2005 at 4:01 pm

    keşkeki çok duydum ama hiç yemek nasip olmadı. resminde göründüğü kadarıyla çok lezzetli görünüyor. eline sağlık zeynep.

     
  18. yemekvebiz

    Aralık 12, 2005 at 8:09 pm

    Pinarcim
    annen Izmire donmeden once yayinlasaydim keske tarifi sana yapardi eminim, kayinvaliden gelmis gerci ama belki yapar sana, karadenizliler keskek yapiyordur belki, sor bakalim.
    opuyorum seni bebisi :))

    zeynep

     
  19. Anonymous

    Aralık 13, 2005 at 10:24 pm

    zeynep ablacim bugün keskeyimi yaptim bugdayi biraz kacti ama yinede ilk denememe göre iyi oldu.
    tekrar saolasin.Aydinlaniyorum sayenizde:)))
    komsularima da dagittim ehh ege sofrasini tanisinlar yavas yavas..burdan kopye cekiyorum amann kimse duymasinn:))
    sevgiler..MelteM

     
  20. yemekvebiz

    Aralık 13, 2005 at 11:02 pm

    Sevgili Meltem,
    yok yok soylemeyiz biz, eminim cok guzel olmustur senin keskekte,
    afiyet seker olsun.

    Bugun sevgili Ozgul’de yapmis, o da email atmis begenerek yemisler, cok seviniyorum, deneyip begenilince mutlu oluyorum.

    Bizim kulturumuzde oyle cok lezzetler varki, onlari bulup cikarmak cok onemli.
    Agiz tadimiz bol olsun hepimizin.

    Zeynep

     
  21. xtra

    Aralık 14, 2005 at 3:17 am

    Zeynep harikasın canım,
    Bizim Şarköy’ün düğünlerinde kazan kazan keşkek yapılır millet keşkeğe doyar da yine ister.
    Aklıma düğünleri getirdin sen çok yaşa kardeşim..

    Ortak mesaj:
    Bir zamanlar fazla kilosu olmuş kişilere ve böyle kişileri tanıyanlara sesleniyorum.
    Diyet Kardeşliği olarak basaranlar.blogspot.com adresi bünyesinde yeni bir oluşumu başlattık.
    Bu adreste yayınlanmak üzere zayıflama konusunda edinilmiş bilgilerinizi ve başarı öykülerinizi bizimle paylaşır mısınız?
    Bu sayede hem bizleri motive edecek bir araç sağlamış olacaksınız, hem sizin yaşadıklarınızdan faydalanmış olacağız hem de bunlar aslında birer belge niteliği taşıyor olacaklar.
    diyetkardesligi@gmail.com adresine biraz uzunca tuttuğunuz hikayelerinizi bekliyoruz.
    Sevgiler..

     
  22. sibelce

    Aralık 15, 2005 at 8:29 am

    Zeynep bunu düdüklüde pişirsek olmazmı acaba kısık ateşte.Pişirme süresi kısalır.Ama lezzeti nasıl olur bilemem? Sen ne dersin??

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: