RSS

Kora – Gırtlan , yani BAYRAM :)

05 Oca

GIRTLAN

Baklava tarifindeki hamuru yarı ölçü yapıyoruz
Yufkalarımızı açıyoruz
Üzerine ceviz serpiyoruz bolca
Daha sonra oklavayı yufkanın başına koyup, yufkayı oklavaya doluyoruz
Dolama bitince her iki yandan ortaya doğru büzüp oklavayı çıkarıyoruz
Ve dilimlere kesip tepsiye diziyoruz
Pişme işlemi ve şerbet olayı baklavadaki gibi.
Tek fark bu tatlı biraz daha gevrek oluyor, şerbeti daha geç çekiyor ve baklava gibi yumuşağımsı olmuyor daha çıtır oluyor.
***********************************

Evlenmeden önce annemle her bayram yaptığımız ikramlar. Baklava, Kora ve Gırtlan.

Sabah kahvaltısı için ise Güveçte Kuru Fasulye, Brüyan ( tepside tavuklu pilav ) Tavuk Çorba.

Kahvaltı olarak normal günler için ağır gelebilir ama bayram sabahlarının ayrı bir havası var ve hiç dokunmuyor bu yemekler, her bayram sabahı annemde yemek yeriz. Aksamına da kayınvalidemde.

Daha çok göçmenlere ait bayram ikramlarıdır.Rahmetli babam ve ailesi Yugoslavya dan gelmişler küçük yaşlarda buraya.

Kora yı yapmak için eskiden rahmetli babaannemle normal yufka açardık, temiz çarşaflar üstünde kurutulurdu.Şimdilerde hazır yufkadan yapıyoruz , bu sebeple kolaylaştı.

Kora nın resmi Ramazan Bayramında çekilmişti, yaptığımız gün çekmiştim ama yoğurtlu haline denk gelemedim ve çekemedim o halini.

Gırtlan ın resimlerinin devamını bulamıyorum:( Hala arıyorum aslında? Şerbetli hali ve yapım aşamaları vardı ? Sabahtan beri tüm klasörlerime baktım? Bulur bulmaz hemen yükleyeceğim.
Sinirleri bozan bir durum ayrıca !…

Tümünü son halleri ile eklemek isterdim ama olmayınca olmuyor demekki😦
En azından tarifleri görün diye son anda yayınlama kararı aldım, kusura bakmayın lütfen…

Brüyan ve güveçte kuru fasulye tariflerini ise ileriki günlerde yazarım.

Geçen bayram Baklavanın şerbetini arife gecesi şerbet dökeceğim için şerbetsiz hali ile yayınlamıştım. Şerbetli resmini buraya ekliyorum .


Tarif için tıklayınız…


KORA
Tarif oldukça basit

Malzemeler
3 adet hazır yufka
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

1. Yufkaları alıp resimdeki gibi büzün
2. Daha sonra aralıklarla kesin ve tepsiye dizin


3. 180 derece fırına verin ve üstü kızarana dek pişirin
4. Sarımsaklı yoğurdu ayran kıvamında yapın
5. Yufkaların üstüne dökün ve yumuşamasını bekleyin

Afiyet olsun,
Figen

Not: Yufkalar piştikten sonra 2 hafta bekleyebilirsiniz.Gerektiği zaman yoğurt dökün.

 
23 Yorum

Yazan: Ocak 5, 2006 in Genel

 

23 responses to “Kora – Gırtlan , yani BAYRAM :)

  1. fethiye

    Ocak 5, 2006 at 9:28 pm

    bizde de yapilir, buzme denir adina, ya da oklava tatlisi. karakus da benzeri aslinda.🙂 benim bi ara usenmeden yaptigim bir tatliydi bu!🙂 ellerinize saglik figen, baklavadan daha kolaydir bu cidden

     
  2. pınar

    Ocak 5, 2006 at 10:41 pm

    büzme diye bilirdim ben de. kayınvalidemin karşı komşusu her bayram yapar ve ben de severek yerim.
    elinize sağlık figen. görüntüler de çok güzel. neyseki bayrama az kaldı:)

     
  3. Nilay

    Ocak 6, 2006 at 4:39 am

    Ben de adini burma tatlisi olarak biliyorum bu girtlanin. Ben de baklavadan sonra buna mi baslasam ne.
    Ellerine saglik
    Sevgilerimle

     
  4. cenebaz

    Ocak 6, 2006 at 6:53 am

    Herkes söylemiş,ben de eksik kalmayayım. Bizde de bu tatlıya “oklavadan sıyırma” denir. Gerçekten hem güzel,hem hafiftir. Benim de baba tarafım Manastır, anne tarafımsa Selanik’ten gelme. Ama ben hiç böyle özgün yemekler bilmiyorum ve üzülüyorum da bu kültürü yaşatamadığım için.

     
  5. yemekvebiz

    Ocak 6, 2006 at 7:32 am

    Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim, bende farklı isimleri oldugunu biliyordum ama bu kadar değil ?
    Büzme,oklava tatlısı,burma,ve hele oklavadan sıyırmayı ilk kez duydum Cenebaz, çok ilginç , daha baskaca isimleri var mı ki acaba ?

    Nilay cım bu bayram bu tatlıyı yap:)

    teşekkür ederim,

    Sevgilerimle
    Figen

     
  6. ÇEŞNİ

    Ocak 6, 2006 at 8:49 am

    Yılbasında annem de yaptı adına büzük tatlısı demisti..:)) hatta resmini de çektim tarifini koyacaktım kendi bloguma..ay öyle güzel ki tadı..sarıgiburma tatlısı gibi..ellerine sağlık figencim..iyi bayramlar bu arada..

     
  7. Başak

    Ocak 6, 2006 at 9:02 am

    Kora’yi peki nasıl tüketiyorsunuz?Uzerine salcali sos ve kavurmatla mi mesela?Yoksa oylece sade mi?Cahilligimi mazur gorun.İlk defa duyuyorum boyle bir seyde o yuzden.

     
  8. yemekvebiz

    Ocak 6, 2006 at 9:46 am

    Aynur cum sende koysana bloguna ne guzel:)

    Basak hosgeldin:)
    Estagfurullah canım,
    Kora nın üstüne sarımsaklı yoğurt döküyorsun ve yoğurdu çekmesinibekliyorsun, daha sonra servis tabagına alıp yiyiyorsun, yada üzerine arzu edersen tereyag+kırmızı biber de hazırlayabilirsin. Ama biz sade yiyoruz , aslında damak zevkin nasılsa oylede deneyebilirsin, orjinali sade dir.

    teşekkür ederim,
    Sevgilerimle
    Figen

     
  9. tuhfe

    Ocak 6, 2006 at 12:20 pm

    Adı yörelere göre değişiyor demekki tatlının! Kora ve Gırtlan da hiç duymamıştım, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

     
  10. yemekvebiz

    Ocak 6, 2006 at 1:36 pm

    Tuhfe evet isimler yöreye göre değişiyor , cok farklı isimlerle duyuyoruz.
    teşekkür ederim,

    figen

     
  11. meliha

    Ocak 6, 2006 at 3:37 pm

    kayseri yöresinde de bu tatlının adı ”oklavadan çekme” dir. her bayram mutlaka yapılır. baklavadan daha çok sevilir. hatta küçük bir tepsi de , kahvaltılık olarak yapılır. fırından cıkınca sıcak olarak üstü kapatılır, kuruması önlenir. bayram sabahı kahvaltı da şerbet dökülmeden çörek gibi yenir. böyle de çok lezzetli olur.
    sevgiler. Meliha

     
  12. yemekvebiz

    Ocak 6, 2006 at 6:25 pm

    Sevgili Meliha hosgeldin,
    Kayseride de demek böyle ? Ne hoş,
    Evet bende annemle yaparken fırından cıkınca şerbet öncesi yerim mutlaka 1 tane, çok güzel kıtır olur, o cevizler kıtır kıtır mis gibi, bunuda öğrendik çok teşekkür ederim sabah kahvaltısında bu şekilde yenmesi çok değişik,

    teşekkürler,
    Figen

     
  13. evcilkedi

    Ocak 6, 2006 at 7:26 pm

    Benim de baba tarafim Ohri’den gelme. Her iki tarif bizde de yapılır ama isimleri değişiktir. Babaannem büzgülü böreği aynı şekilde tepsiye koyar ama yoğurdu sarımsaksız olarak üzerine kaşıkla gezdirip biraz da zeytinyağı ilave edip öyle pişirir.Yoğurtlu yufkalar kızarıp çitir çitir olur ve sıcakken tadına doyum olmaz. Bu kültürü yaşattığınız için tşekkürler ve büyüklerine hürmetler Figen

     
  14. yemekvebiz

    Ocak 6, 2006 at 8:25 pm

    evcilkedi hoşgeldin:)
    senin tarifinde çok değişik ,ilk duyuyorum ? ve denemeli ? hazır yufka ile yapıyorsunuz sanırım değil mi?
    ben 1 yufkayla bayram sabahı denerim, çok kolay çünkü, teşekkür ederim bu güzel yorum için,
    babaanne ciğine selamlar, sevgiler…
    sevgilerimle
    Figen

     
  15. JANJANLI

    Ocak 7, 2006 at 9:09 am

    Dostluğu, sevgiyi ve geleceği… Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı… Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, mutluluklar dilerim.

     
  16. yemekvebiz

    Ocak 7, 2006 at 4:36 pm

    Özlem cimmm, bu ne güzel bir Bayram Kutlaması ! Aminnnnnnn….
    Çok teşekkürler canım, cok optük, İyi Bayramlar canım.

    Figen

     
  17. evcilkedi

    Ocak 7, 2006 at 5:31 pm

    Tekrar merhaba Figen, evet hazır yufka ile yapılıyor ve eğer elinin altında birazcık kaymak varsa yoğurtla karıştırıp sürmeni tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun.Selamlar

     
  18. Burcu

    Ocak 7, 2006 at 11:03 pm

    Ufff çok güzel, ilk defa duydum ve bayıldım. Ellerinize sağlık… Bayramınız kutlu olsun🙂

     
  19. Mutfakta Zen

    Ocak 8, 2006 at 6:01 pm

    ne güzel seyler bunlar!
    vallahi muhtesemsin figen..
    size gelmek lazimmis bu bayram.
    tijen

     
  20. Hülya YILMAZ

    Ocak 8, 2006 at 10:14 pm

    Eline sağlık çok güzel görünüyorlar. Ama bunları elde incecik açmak lazım. Hazır yufka ile başarılı olmaz diye biliyorum. İnce yufka açmayı beceremediğim için de hiç denemedim.

     
  21. yemekvebiz

    Ocak 9, 2006 at 6:24 am

    Evcilkedi , son bilgilerin için teşekkür ederim, ben deneyecegim ,

    Burcu çok teşekkür ederim, senin ve ailenin de bayramı kutlu olsun,

    Tijen jim:) Gelsen keske ne guzel olurdu bana ekmek yapardın mis gibi hımmmm:)

    Hülya merhaba,
    Evet baklava ve gırtlanı elde acmak gerekli, baklavayı 5 li 10 lu acabiliyoruz ama gırtlan tek tek acılıyor tabii daha ugrastırıcı, ama kora hazır yufka ile oluyor artık,

    İyi bayramlar hepinize arkadaslar teşekkür ederim,

    Figen

     
  22. mi

    Ocak 15, 2006 at 6:20 pm

    İlk defa duydum bu tarifi, ama çok basit ve hafif. Denemeliyim hemen!

     
  23. Anonymous

    Temmuz 13, 2006 at 10:05 am

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: