RSS

>Asure

10 Şub

>Merhaba
Muharrem ayindayiz. Hemen hepimizin evinde asureler kayniyor.
Sevgili Figen’in asure tarifini uygulayarak bende asuremi yaptim.
Resimledim. Sofralarimizda bereket eksik olmasin.
Zeynep & Figen

Tarif: ( Figen’e ait)

malzemeler

* Yarım kilo aşurelik buğday
* 250 gr. Nohut
* 250 gr. Kuru Fasulye
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Su bardağı Kuru Üzüm
* 100 gr. Kuru Kayısı
* 50 gr. Kuşüzümü
* 2 kg. şeker
* 1 portakal kabuğu ( iç kısımdaki beyaz kabuğu alınmış)

üstü için

* Tarçın
* Kavrulmuş Susam
* Ceviz
* Nar taneleri

1. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısıları akşamdan ıslatalım,

2. Aşurelik buğdayı beyaz suyu gidene kadar yıkayın. Ve bir gece önceden 15,20 dk. Haşlayın, ocağı kapatıp sabaha kadar demleyin.

3. Sabah buğdayı pişirmeye başlayın

4. Pirinci ıslatıp biraz bekletin ve kaynayan buğdaya ekleyip birlikte pişmeye bırakın

5. Diğer taraftan bakliyatları da ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin

6. Aşurenin başında durmakta fayda var, sürekli karıştırmanız gerekli. Mümkünse tahta kaşıkla bu işlemi yapın. Ve sürekli sıcak suyunuz hazır olsun, buğdaylar suyu çektikçe sıcak kaynar su eklemeye devam edin

7. Buğdaylar pişip, suyun kıvamı koyulaşmaya başladığında düdüklüde pişmiş olan bakliyatları aşureye ekleyebiliriz,

8. Hepsi özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, kuş üzümü, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edelim.

9. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayalım,

10. Şekeri ekledikten yaklaşık 20 -30 dk. Daha kaynattıktan sonra kıvamını almış oluyor, ocağımızı kapatıp aşurenin soğumasını bekleyebiliriz.

Süsleme tercihinize kalmış. Ben önce tarçın serpiyorum ve üstüne kavrulmuş susam, ceviz, varsa fındık kırığı ilave ediyorum. Ve nar taneleri.

Bazı notlarım;

* Buğdayı geceden kaynatıp, sabaha bekletirseniz sabah buğdaylar şişmiş olacaktır ve daha kısa sürede pişip lokum gibi olacaktır,
* Buğday pişerken üzerinde oluşan kefini almalısınız,
* Şekeri pişme işleminin sonlarına doğru ilave etmelisiniz, zira şekeri erken eklerseniz buğdayınız sertleşir ve pişme süresi uzar,
* Ben aşureye un veya nişasta eklemiyorum, pirinç ve buğdayın kendi içindeki nişasta yeterli geliyor kıvam için, burada eklediğiniz suyun ölçüsü önemli, göz kararı ayarlamak gerekli ve mutlaka sıcak su hazır olsun,
* İçine incir ekleyecekseniz şayet kaynarken değil servis sırasında kâsenin dibine önce incirleri koyun, sonra üzerine aşureyi dökün, böylece rengi kararmaz.

Afiyet olsun,
Figen

 
12 Yorum

Yazan: Şubat 10, 2007 in Tatlılar

 

12 responses to “>Asure

  1. Sevgi

    Şubat 10, 2007 at 4:25 pm

    >Elinize saglik, cok güzel görünüyor. Allah kabul etsin.

     
  2. d@li

    Şubat 11, 2007 at 10:02 am

    >zeynep ablamın yaptığı aşureyse bu ben test ettim onayladım :)) süpeer tatlı bişiy kaldımı bi kase daha istiyorum

     
  3. Mutfakta Zen

    Şubat 11, 2007 at 11:18 am

    >Ellerinize sağlık kızlar! Şu aşure bereketine bayılıyorum. Ne güzel bir buluşma değil mi?Sevgiyle kalın.(Bir öneri: yorumlar sizden geçtiğine göre bir de parolayı girmeye gerek olmuyor genelde, işi kolaylaştırmak için yani.)Tijen

     
  4. yemekvebiz

    Şubat 11, 2007 at 11:30 am

    >Sevgi cok tesekkur ederiz, gercekten guzel bir tarif. Uygulamasida benden oldu. Dali’cim, sen sevdiysen iki kase kaldi gel paylasalim yine :)) Tesekkur ederim canim.Tijen’cim, evet ne bereketli degilmi asure. Bizde Figenle bulustuk yine asurede :)) Tarif ondan goruntu benden uygulamasi:))Onerini dikkate aldik, parolayi kaldirdik. Sevgilerimle.Zeynep

     
  5. Figen Karavas

    Şubat 11, 2007 at 3:13 pm

    >Arkadaslar ziyaretiniz için teşekkür ederiz, Benim yaptıgın asurenin fotoğrafı kotu cıkmıstı, gece cektim ve cep telefonu ile olunca koyu cıkmıstı, Zeynep’te yapmıs ertesi gün ve resim ondan tarif benden oldu:) Zeypep’cim eline sağlık.Hepinize sevgiler,Figen

     
  6. Anonymous

    Şubat 12, 2007 at 3:37 pm

    >MERHABA İKİNİZİN DE ELLERİNE SAĞLIK.BEN DE ÇOK SEVERİM AŞUREYİ.ALLAH KABUL ETSİN.YEMİŞ KADAR OLDUM.ZEYNEP HANIM SİZE YAZDIĞIM MAİLİ ALDINIZ MI?LAHANALI PİLAVLA İLGİLİ OLAN,MERAK ETTİM.ÖPÜYORUM SEVGİLER yeliz

     
  7. Tuba

    Şubat 13, 2007 at 11:40 pm

    >Ellerinize saglik, Allah kabul etsin, sevgilerle,

     
  8. YELDA AKSU

    Şubat 15, 2007 at 8:07 am

    >Ellerinize saglik, Allah kabul etsin…

     
  9. Anonymous

    Şubat 19, 2007 at 12:26 pm

    >ELLERİNE SAĞLIK

     
  10. ssks

    Ocak 16, 2008 at 12:11 pm

    >en iyi ve en akbul aşure beyaza yakın açık renk yapılan aşuredir.aşure kahverengi olmaz ayrıca su gibi olmaz boza kıvamında olmalıdır.Allah kabul etsin.

     
  11. Anonymous

    Ocak 6, 2009 at 6:55 pm

    >öncelikle allah kabul etsin ilk defa bende yapıyorum inşallah begenilir

     
  12. aşure

    Ocak 13, 2009 at 8:54 pm

    >Çok güzel ve harika bir tarif.en kısa zamanda deneyeceğim.

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: