RSS

>Peslokum(tavalukum )ve Kalca Corbasi ( Tatar Mutfagi)

01 Mar

>Merhaba
Bugun Tatar muftagindan sizlere sunmak istediklerim var.
Kalca Corbasi ve Peslokum.
Turkce karsiliklarini bilmiyorum. Ama lezzetleri gercekten
cok guzel. Bu sebeple siz Yemekbiz dostlari ile paylasmak
istiyorum.

Kalca Corbasi

Malzemeler

2 buyuk patates
1 buyuk kuru sogan
250 gr. dana kiymasi
3-4 yemek kasik sivi yag
1 kasik domates salcasi
1/2 kasik biber salcasi
1 adet yumurta
4 su bardak et suyu
3 yemek kasik un
3-4 yemek kasik su
tuz
karabiber

Hazirlanisi

  • Kiymamizi yag ile tencerede kavuruyoruz.
  • Kiyma kavrulunca kucuk dogranmis soganlari dahil ediyoruz.
  • Soganlar pembelesince salcalari ilave ediyoruz.
  • Hepsi birlikte hazir olunca icine etsuyunu tencereye aliyoruz.
  • Kaynamaya birakiyoruz.
  • Bu asamada patatesleri soyup, kucuk kucuk dogruyoruz.
  • Tencereye aliyoruz patatesleri.
  • Patatesler piserken, kucuk bir kasede yumurta, un ve su ile koyu bir kivamda hamur hazirliyoruz. Bu hamur kati olmayacak.
  • Kaynayan karisima bu hamurdan kucuk kasik yardimi ile kucuk parcalari tencereye ilave ediyoruz. Iki kasikla yaparsaniz daha kolay oluyor.
  • Hamurlar ve patatesler pisince tuz ve karabiberini ilave edip ocaktan aliyoruz.
  • Acili lezzetleri seviyorsaniz pul biber ekleyebilirsiniz.

Peslokum – Tavalukum

Guzel bir hamur isi.
Tatarlar hamuru ve eti
sevdikleri icin bu tarifte her ikiside yer aliyor :))

Hamurunu kendiniz hazirlayabileceginiz gibi, Turkiye’de yasayan Yemekbiz dostlari firindan aldiklari hazir ekmek hamurlarini kullanabilirler.
Tarifi daha once blogda sahur icin oneriler olarak yayinlamistik.
Farkli isimlerde aniliyor bu yuzden tekrar buraya linki kopyaliyorum.
Yapmak isteyen dostlar icin
kolay gelsin.
http://yemekbiz.blogspot.com/2006/10/sahur-icin-oneriler.html

Iyi bir hafta sonu diliyorum herkese.

Zeynep T.

 
16 Yorum

Yazan: Mart 1, 2007 in Tatar Mutfağı

 

16 responses to “>Peslokum(tavalukum )ve Kalca Corbasi ( Tatar Mutfagi)

  1. Safran

    Mart 2, 2007 at 11:51 am

    >Mmmh! Ellerine sağlık Zeynepcim, ikisi de muazzam görünüyor, tariflerini aldım hemen…

     
  2. ege simsek

    Mart 5, 2007 at 12:59 am

    >Tavalokuma bayildim ben. Nasilg uzel gorunuyor oyle. Bol bol yemelik:)Diger sayfadaki tarifi okudum Zeynep’cigim. Kiymayi cig katiyoruz degil mi hamurun icine??Deneyecegim bu tarifi..Sagol paylasimin icin.

     
  3. zey

    Mart 5, 2007 at 2:54 pm

    >Merhaba Safran,tesekkur ederim arkadasim. Yapimi kolay, tadi leziz iki tarif. Hamur islerini sevenler icin.Egesimsek, ozellikle pazar gunleri icin guzel. Herkes evde iken sicak sicak ayran ile tuketmek enfes oluyor. Kiymayi cig kullaniyoruz evet. Kolay gelsin. Sevgilerimle.

     
  4. tuhfe

    Mart 5, 2007 at 4:05 pm

    >Ellerine sağlık Zeynep abla. Eminim çok lezzetli olmuşturlar. Ben bu yemekleri hiç duymamıştım daha önce. Sayende yeni lezzetlerle tanışıyoruz.Sevgiler.

     
  5. selin çağlayan

    Mart 6, 2007 at 2:22 pm

    >Merhaba zeynepcim, Çok değişik tarifler.. Bu tavalukum (?) sanki çerkez mutfağından fıtçını andırıyor biraz. O da çiğ kıyma kullanılarak yapılan bir hamur işi hatırladığım kadarıyla. Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Figene selamlar :)Sevgiler, selin (www.selincaglayan.com)

     
  6. yemekvebiz

    Mart 6, 2007 at 3:16 pm

    >Tuhfe’cim,tesekkur ederim. Cok leziz oluyor. Tatarlarda cok degisik lezzetler var. Bende ogrendiklerimi paylasmaya gayret ediyorum. Ama genelde hamur isi ve et basta geliyor beslenmelerinde. Zeynep

     
  7. yemekvebiz

    Mart 6, 2007 at 3:18 pm

    >Selin’cim, cerkez mutfagini pek bilmiyorum, ama onlarda et ve hamura duskunler diye okumustum. Tarifleri begendigin icin tesekkur ederim. Figen’e iletecegim selamini. Sevgilerimle.Zeynep

     
  8. Mutfakta Zen

    Mart 10, 2007 at 10:11 am

    >Zeynep’ciğim,Lokumu bana sevgili arkadaşım Sema yapmıştı. Kocasının ailesi Tatar ve bilumum lezzetli Tatar yemeklerini onlardan öğrenmiş. Canım arkadaşımı hatırladım şimdi, arayıp ona teşekkür etmeliyim!Tijen

     
  9. yemekvebiz

    Mart 11, 2007 at 8:29 am

    >Tijen’cim,Tatarlar etsiz ve hamursuz durmazlar.Her hamur isinde et bulunuyor.Afiyet olsun.Gelirsen bu taraflara sana ikram ederim bende lokumdan.Sevgilerimle.Zeynep

     
  10. Anonymous

    Mart 12, 2007 at 2:06 pm

    >Merhaba, benim hem anne hem baba tarafim tatar. Ben annemden bu corbayi bir de tavuklu ogrenmistim. O da cok lezzetli oluyor- kizima bebeklikten beri pisiririm hem besleyici hem d ecok lezzetli. sevgiler lale

     
  11. yemekvebiz

    Mart 12, 2007 at 8:54 pm

    >Merhaba Lale hanim,tavuklusunu bende duymadim ve denemedim. Simdi sizin yazdiklarinizi okuyunca deneyecegim tavuklu olarak. Cok tesekkur ederim bende.Kizinizi benim icin opun.Zeynep

     
  12. OYLUM

    Mart 14, 2007 at 3:28 pm

    >zeynep sen tatar mısın arkadaşım.benim koçişde de biraz tatarlık var.demekki ondan benziyor tarifler beslenme tarzı..bu arada eski bir üyeniz olarak aferin diyorum size bana link vermediğiniz için.protesto olarak da figenden alışverişi kesiyorum.oh işte.

     
  13. Figen Karavas

    Mart 14, 2007 at 5:43 pm

    >Oyluuummmmm:))Vallahi ben kendimi goremiyorum 7/24 calısıyorum neredeyse ? Ask olsun, ekledim seni alemsin valla:)Yarın arasalım.OptümmFigen

     
  14. Anonymous

    Mayıs 30, 2007 at 8:55 am

    >merhaba,bende tatarim ama bu tarifi hic duymamistim. hangi tatarlarin yemegi bu acaba kirim mi ? eskisehir mi? kazan olamaz cunki boyle bir yemek yok bizim taraflarda.. merak ettim sadece bilgi verirseniz sevinirim

     
  15. yemekvebiz

    Mayıs 30, 2007 at 7:51 pm

    >Merhaba Anonim dost, hosgeldin sayfamiza!Evet peslokum Kirim Tatarlarinin cok yaptigi bir hamur isi. Eskisehir’de de Tatarlar sayesinde diger sehir halkida cok severek yapiyorlar. Malum bu sehir muhacir, Arnavut, Tatar ve manav nufusa sahip. Denerseniz eminim sizde seveceksini. Tesekkur ederiz ziyaretiniz icin. Zeynep

     
  16. Anonymous

    Ağustos 20, 2009 at 5:49 pm

    >selamlar:)ben de tatarım bu arada. ama benim bildiğim bunun adı tavalukum değil,tava lokum. 'Kirde' olarak da bilinir. Tatarların gerçekten yemekleri ki özellikle hamur işleri çok leziz oluyor. Tam olarak tariflerini bilemiyorum ama annemden öğrendiğimde yazarım ben de🙂 Köbete (göbete diyenler de var), çiğborek,tabak börek (mantı) gibi çok güzel çeşitlerimiz de var🙂

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: