RSS

>Isirgan otu ve ebegumeci kavurmasi

20 Mar

>Merhaba
Yarin Nevruz bayrami. Doga ile ic ice yasayan, topragi
“ana” olarak isimlendiren biz Turk’ler icin
baharin gelmesi cok
onemli bir yere sahip.

Bu sebeple genis bir alana yayilmis biz Turk’ler baharin gelisini Nevruz
bayrami ile kutluyoruz. Nevruz kelimesi farscadan gelmis dilimize.

Tam karsiligi “Yeni Gun” adını tasiyan bahar bayramı, insan ruhunun
tabiattaki uyanisi ile birlikte kutladıgi bir bayramdır.

Mevsimlerin degisikliginden dogan ozel gunler, baska baska
isimler alarak bircok ulusun sosyal hayatında yer aldıgi biliniyor.
Bahar bayramindan soz ettikten sonra gelelim yemegimizi anlatmaya
.

Bahar gelince tarlalarda, bahcelerde cesit cesit otlar cikiyor.
Ege’de yasayan dostlar bunun keyfini doya doya cikariyordur eminim.
Yasadigim yer Anadolu sehri, iklim sebebi ile

pek cok ot cesidi yok. Bulduklarimla yetiniyorum.
Gectigimiz gunlerde isirgan otlarini gordum tezgahta ve hemen aldim.
Biraz ileride ebegumeclerini gorunce hemen sepetime dahil ettim.


Tarife gelince:

1 adet kuru sogan
2 demet isirgan otu
1 demet ebegumeci
2 adet kirmizi biber
2 yemek kasik zeytinyag
tuz

Kuru soganimizi yemeklik dogruyoruz, zeytinyagda soteledikten sonra kirmizi
biberleride dograyip birlikte kavuruyoruz.
Yikayip dogradigimiz isirgan otunu ve ebegumecini

bu karisima dahil ediyoruz. Uzerine tuzu ekleyip kisik ateste kavuruyoruz.
Once otlar suyunu saliyor, sonra topluyor.
Sade, sarimsakli yogurtlu servis yapilabilir.
Bu kavurmayi hamur islerinizde de kullanabilirsiniz.
Borek olarak, makarna sosu olarak degerlendirebilirsiniz.

Isirgan otu vucudumuz icin cok fayda saglayan bir bitki. Bu linkte bircok bilgiye ulasabilirsiniz. Ebegumeci icinde bu linke tiklayiniz.

Not: isirgan otunu temizlerken ellerinize batabilir, daha dogrusu daliyor deniyor.
Bunu onlemek icin eldiven kullanabilirsiniz. Ama ben ozellikle ciplak el ile temizliyorum.
Ellerinizde, parmaklarinizda agrilar varsa sizde ozellikle tavsiye ediyorum.
Kisa sure sonra bu dalama yok oluyor. Ama agrilar yok oluyor.

Afiyet olsun.
Zeynep T.

 
20 Yorum

Yazan: Mart 20, 2007 in Sebze Yemekleri

 

20 responses to “>Isirgan otu ve ebegumeci kavurmasi

  1. evcilkedi

    Mart 20, 2007 at 12:06 pm

    >Zeynepciğim ben de kavurmasını geçenlerde ilk defa yaptım. Bir kısmını da, biraz ıspanakla karıştırıp börek içi olarak kullandım. Tadı çok değişik ve güzel ama fazla tuz ilave etmediğim halde oldukça tuzlu oldu. Ben mi bir hata yaptım yoksa bu ot bünyesinde tuz mu bulunduruyor bilemedim. Ellerine sağlık, selamlarTülin

     
  2. yemekvebiz

    Mart 20, 2007 at 12:38 pm

    >Merhaba Tulin,Otlarin kimisinde kendine ozgu bir tuz mevcut haklisin, isirganda, madimakta ilk aklima gelenler bunlar.Bu sebeple ocaktan inmeye yakin tadina bakip ona gore tuz ilave ediyorum ben. Mesela turpotunda da hic tuz yoktur. Afiyet olsun. Sende orada buluyorsun demek isirgani cok sevindim. Sifa olsun. Zeynep

     
  3. TABAKTA

    Mart 21, 2007 at 11:50 am

    >Merhaba ben ısırgan otunun hep şarkısını duymuştum ve nasıl bir şey olduğun merak ediyordum. Sayende güzel bir ot olduğunu ve yemeğinin tarifini öğrenmiş oldum. Paylaşımın için teşekkür ederim ellerine sağlık.Ayrıca ziyaretin beni sevindirdi her zaman beklerim.Sevgiler…Perihan

     
  4. TABAKTA

    Mart 21, 2007 at 11:50 am

    >Merhaba ben ısırgan otunun hep şarkısını duymuştum ve nasıl bir şey olduğun merak ediyordum. Sayende güzel bir ot olduğunu ve yemeğinin tarifini öğrenmiş oldum. Paylaşımın için teşekkür ederim ellerine sağlık.Ayrıca ziyaretin beni sevindirdi her zaman beklerim.Sevgiler…Perihan

     
  5. Mutfakta Zen

    Mart 22, 2007 at 6:15 pm

    >Yaşasın yeşil gün!Yaşasın Zeynep’le Figen!Yaşasın yaşam…Tijen

     
  6. zerrin - misss

    Mart 23, 2007 at 4:22 pm

    >merhaba,ohh tam ısırgan zamanı. ben de ilk defa böreğini yaptım. Böylede denemeli :)sımmsıcak sevgiler…

     
  7. Anonymous

    Mart 23, 2007 at 7:02 pm

    >Sevgili Zeynep,Ben hiç denemediğim için ısırgan otunun tadını bile bilmiyorum..Fakat ebegümeciyi çok severim..Her ikiside çok lezzetli olmuşlar ellerine sağlık canım..Sana ve ailene güzel bir hafta sonu diliyorum..Sevgiyle..Gül/d.tadı

     
  8. yemekvebiz

    Mart 23, 2007 at 10:35 pm

    >Merhaba Perihan, eminim sende deneyince seveceksin isirgan otunu, ebegumecini. Vucudumuza o kadar cok faydalari varki. Tijen’cim, yesil gunumuz guzel gecti gercekten. Bahar bayraminda hava tam bir bahar havasi idi. Cicekler, kelebekler bahcedeydi. Bahcemizdeki kayisi agacimizin tum cicekleri sanki bahar bayramini beklemisti. Tesekkur ederim. Zeynep

     
  9. yemekvebiz

    Mart 23, 2007 at 10:38 pm

    >Hosgeldin Zerrin, boregide cok leziz oluyor, ben esim isirgani sade yemedigi icin ispanakla karistirip borek ici hazirlayarak yedirmeye cabaliyorum. Kavurmasi da cok leziz eminim seveceksiniz. Sevgili Gul, ziyaretin icin cok tesekkur ederim. Sanada guzel bir haftasonu diliyorum arkadasim. Isirganotunu denemelisin. Seveceksin eminim. Sevgilerimle. Zeynep

     
  10. tuhfe

    Mart 24, 2007 at 12:09 pm

    >Ellerine saglik Zeyenp abla. Isirgan otu kavurmasini annem yapmisti bir kez cok guzeldi. Buralarda her yer isirgan otu! Fakat kopekler uzerlerine … yaptiklari icin toplayamiyorum. Guvenemiyorum temizliklerine! Kopeksiz bir yer yok malesef!

     
  11. aslı

    Mart 24, 2007 at 3:41 pm

    >ELLERİNİZE SAĞLIK BİR İZMİRLİ OLARAK BU OT YEMEKLERİNİ GÖRDÜKÇE ÇOK SEVİNİYORUM…BİZİM EVLERİMİZDEN OT HİÇ EKSİK OLMAZ…SİZDE ŞAHANE Bİ TARİF VERMİŞSİNİZ….SEVGİLER BENDE BEKLERİM…İYİ HAFTA SONLERI

     
  12. ozlem

    Mart 24, 2007 at 4:32 pm

    >Bloğunuzu gezerken en başta ısırganotu ve ebegümecini görünce tamamdır dedim bir hemşerim daha :)Bede doğma büyüme İzmirliyim ama tam karşınızdayım,daha doğrusu -daydım.Asansör de.Şimdi evim kapalı ve ben 3 yıldır Almanyada yaşıyorum.Bloğunuz çok hoş ellerinize sağlık herşey çok güzel.İzmire sık geliyorum ama biliyorsunuz İzmire doyum olmaz.Tekrar ziyaretinize gelirimSevgiler

     
  13. yemekvebiz

    Mart 24, 2007 at 8:15 pm

    >Tuhfecim, uzak tarlalarda belki istedigin sekilde olanlarindan bulabilirsin, haklisin sende. PAzarlarda satiliyormu peki?Merhaba Asli, benimde annem egeli oldugu icin otlara duskunlugum onun sayesinde, cocuklugumda Ankara’da yasarken pek ot bulamadigi icin sikayet ederdi annem, arada anneannem Izmir’den Ankara’ya otobusle turlu turlu otlar gonderirdi :))Tesekkur ederim ziyaretiniz icin. Zeynep

     
  14. ERDIL

    Mart 25, 2007 at 10:45 am

    >URTİCADIOİCA / ISIRGAN OTUYakan ot diyede aldlandırılır. Çoğumuzun yanından kaçtığı, bahçelerimiz de uzaklaştirdiğimiz faydalı bir ottur. Bahçemizin bir köşesinde ufak bir grup halinde yetiştirmemizin çok faydasını görebiliriz. Yapraklarının üzerinde taşıdığı tıpkı cam gibi hasas ince kılları kırılarak deri altına girer. Kendini savunmak için tıpkı enjeksiyon dan fırlayan sıvı gibi bu ince kılları da atabilir. Toplamaya kalktığımız zaman gün doğumu ile akşam vaktini seçmeliyiz. Canımızı yakan Toxalbümine ve Histamine adlı sıvıyı taşır. Bu da deri altı yanma ve kaşınmaya yol açar. Bu durumlarda devamlı olarak civarın da yetişen. Ampfer veya Impatens adlı otların yapraklarını ezerek yanan yerimize sürdügümüz taktirde açımız yok olur. Isırgan otu Mayıs ayında aşağı doğru sarkan çiçek açar. Dışilerin de. Tib da en çok faydanılan bir ottur.Bunlar: Vücutta hormon değişikliği, bahar yorgunlukları, kara çiğer, Safra, Romatizma ağrılarına, Prostat, güneş yanıklarına. Sampuan olarak bir de saç beslenmesinde (Bu iki yönü tam olarak ispatlanmış değildir.) faydalanir. Bataklık bölgelerinde yaşıyan artların da bu özelliklerin çoğundan faydanılamaz. Bahçemize gelecek olursak ondan sebze ve çiçeklerimiz içinde faydalanabiliriz. Topladığımız ısırganları plastik bir şişeye yağmur suyu ile koyduğumuz zaman 3- veya 4 haftalık bir beklemede sıvı natür bir gübreye sahip oluruz. Çok çirkin bir kokuya sahiptir. Bu zamanı kaya tozu karıştırarak kısaltabiliriz de. Dikkat edilecek olan metal kabin kullanılmamasıdır. Eğer bu sıvı 1/10 ayarında sulandırılarak sebze ve çiçeklerimize verebiliriz. Aynı zamanda bakteri böçeklenme mantara karşıda korur. Bazı yörelerde erkekleri toplanarak yemek yapılır.Acıyı dindirmek için. Ampfer ve Impaten çok çeşidi vardır hepsi aynı işi görür çiçekleri değil. “Yaprakları”.Sevgiler Saygilar.

     
  15. tuhfe

    Mart 25, 2007 at 7:45 pm

    >Adini yanlis yazmisim Zeynep abla kusura bakma😦 Biz kucuk bir sehirde kaliyoruz. Pazarlar kilometrelerce uzaklarda!Iyi hafta sonlari.

     
  16. yemekvebiz

    Mart 26, 2007 at 1:21 pm

    >Ustad Erdil, bu bilgileri bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim. Sagolasiniz. Tuhfe’cim rica ederim. Ben anladim ne yazmak istedigini.Sevgilerimle.Zeynep

     
  17. PASTALAND

    Nisan 1, 2007 at 4:57 pm

    >İYİ PAZARLAR. MUTLU YARINLAR. NE GÜZEL FARKLI TARİFLER BÖYLE. SEBZE YEMEKLERİNE DE BAYILIRIM DOĞRUSU HOŞÇAKALIN. DOSTÇAKALIN.

     
  18. pembeli

    Nisan 3, 2007 at 11:49 am

    >Ellerine sağlık harika olmuş.

     
  19. hl

    Nisan 8, 2007 at 3:04 pm

    >ellerinize sağlık kendimi aydında hisettim bir an.. bizim orda buna dalgan denir. toplarken ellerinizi dalar ya belki ondan burdada benden başka yiyen yok aydından annem gönderdi birazını börek yaptım birazı deepfrezde bekleme annemler gelsede onlarla yesek diye bekletiyorum.bekleyenlerin arasında brokolide var

     
  20. yemekvebiz

    Nisan 11, 2007 at 1:20 pm

    >Merhaba Pastaland, tesekkur ederim blogumuz icin yazdiklarina. Biraz gec yanit yaziyorum kusura bakmayin, sehir disinda idim, internete giremedim bir sure. Sende dostcakal, her zaman bekleriz. Merhaba Pembeli, sanada tesekkur ediyorum. Ziyaretine sevindim. Merhaba hl, benim annemde egeli, onlarda dalagan derler isirgan otu icin. Cok seviyorum bende sebzeleri ve otlari. Hepimize afiyet olsun. Sevgilerimle.Zeynep

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: