RSS

>Akçaabat Köfte

10 Nis

>
















Merhabalar arkadaşlar,
Çok uzun zaman oldu yine biliyorum.
Ancak ne yazık ki vakit bulamıyorum emin olun.
Cafe, ev arası gidip geliyorum. Cafe nin alışverişleri için, kasap, manav, market ve hafta sonu çalışmaları da eklenince içinden çıkılmıyor.


Üstelik evde ilgi ve alaka bekleyen bir küçük oğlum ( 5 yas ) ve bir büyük oğlan ( eşim ) var:) Dolayısı ile siz tahmin edin halimi…

Bunları yazdım belki bir nebze kendimi affettirmeme yardımcı olur ve beni anlarsınız diye.

Bu tarifi geçen sene Cafe de yapıp çekmiştim ama yayınlamak mümkün olmadı.
Bahar ayındayız, piknikler başladı buralarda.
Bu yüzden aklım bu tarif geldi, tam zamanıdır.

Akçaabat Köfte sinin temel özelliği aslında sarımsaklı olması.
6 sene önce bir Karadeniz Turuna katılmıştık. Orada yediğim bir Akçaabat köfte de domates rendesi olduğunu söylemişti Lokantadaki bayan.
Bu sebeple ben de içine domates rendesi ilave ediyorum.
Ben kendimce bu şekilde yapıyorum okuduğum bilgilerden öğrendiğim kadarı ile.

Gerçek Akçaabat Köfte nasıldır bilen varsa paylaşalım mı?

malzemeler
• 1 kg. dana kıyması
• 4 dilim ekmek içi
• 3 adet sarımsak
• 1 domates rendesi
• Tuz, karabiber

yapılışı
1. Kıymaya bir miktar, dana nın ön kol etinden ve döş kısmından ekletelim
2. Mümkünse 4-5 dilim ekmek içi ve sarımsaklarla birlikte makineden gecirelim. Böylece hem ekmekler hem de sarımsaklar kıymanın kaynaşmasına yarayacaktır.
3. Daha sonra domates rendesini, tuzunu karabiberini ekleyip yoğuralım.
4. Yoğurma işlemini ne çok uzun ne de çok kısa tutalım,
5. Baktık kıyma özleşti bırakalım.
6. Avuç içimizle şekil verip biraz dinlenmeye bırakalım köfteleri.
7. Yine mümkünse kömür veya odun ateşinde ızgara yapalım.
8. Ama evde yapacaksanız her hangi bir elektrikli ızgarada yapabilirsiniz.
9. Mangal ya da ızgarayı varsa kuyruk yağı ile silelim, köfteler yapışmasın ve yağ lezzetini versin.

Yanında halka domates ve yeşilbiber de kızartalım birlikte servis yapalım:)

Afiyet olsun,
Figen Karavaş

 

21 responses to “>Akçaabat Köfte

  1. Hülya YILMAZ

    Nisan 11, 2007 at 12:03 pm

    >Figen’cim eline sağlık. Köfte bizde de çok sevilir. Artık yaz da geliyor, mangalda yapmalı…

     
  2. gezicini

    Nisan 11, 2007 at 3:27 pm

    >çok güzel olmuş, elinize sağlık. köftenin içine domates rendesi çok iyi bir fikir, denemek lazım.bu arada acemiliğime verin, cafeniz nerede, ismi nedir?sevgiler,gorki🙂

     
  3. yemekvebiz

    Nisan 12, 2007 at 3:55 am

    >Hülya cım sağolasın canım ziyaterin için:)Valla mangalda mis gibi olur, simdiden afiyet olsun.gorki hosgeldin,Cafe İzmir de. Ozel bir BAnkanın Cafe sini işletiyorum yemek veriyorum. İzmir e yolunuz duserse buyrun kahvemi için…teşekkür ederim yorumlarınıza,Figen

     
  4. tata

    Nisan 12, 2007 at 6:42 am

    >Sevgili Figen, gercekten de tam zamani bu tarifin. Hele sarimsak canavari esim de duydu ya bu köfteyi, iki hafta sonra piknik var, mecburum yapmaya. Sevgiler

     
  5. cenebaz

    Nisan 12, 2007 at 6:57 am

    >Yutkunmaktan tükürük bezlerim şişti Figencim:)) Çok leziz görünüyor. Ya, hangi bankanın kafesi bu?

     
  6. yemekvebiz

    Nisan 12, 2007 at 8:01 pm

    >sevgili tata; Piknikte mangalda nasıl olur mis gibi:) buraya da gonder olur mu, soyle iyi kızarmıs lütfen:)cenebazım:) gelsene bana bir gun ? Yerim Montro de, figenkaravas@gmail.com dan yazısalım adres vereyim sana, beklerim bir gun ziyarete.teşekkür ederim ,Figen

     
  7. kizilcik surubu

    Nisan 13, 2007 at 4:50 pm

    >Ay ne de mis gibi kokmuslardir onlaar.Ellerinize saglik.

     
  8. Age35

    Nisan 15, 2007 at 7:13 pm

    >Of Figencim …Ellerine sağlık..!

     
  9. sahra

    Nisan 21, 2007 at 8:56 pm

    >kendi kendime söz veriyorum bir daha gece bakmayacağım bloglara diye. Tutamıyorum. Elinize sağlık. Köfteler mis gibi kokuyor olmalı.

     
  10. Figen Karavas

    Nisan 24, 2007 at 4:10 pm

    >Arkadaşlar,kızılcık şurubu,age35 ve sahra, yorumlarınıza cok teşekkür ederim sağolun.Gelin birlikte yapalım yiyelim:)) HAzır piknik vakti de gelmiş.Hepinize sevgiler,Figen

     
  11. damak tadı

    Mayıs 30, 2007 at 11:38 am

    >Sevgili Figen,Ben ilk kez duydum için edomates rendesinin girdiğini.Güzel bir fikir bunu denemeliyim.Sevgiler

     
  12. Ali Riza

    Ağustos 10, 2007 at 3:13 pm

    >figen hanım cok üzgünüm ama domates rendesi akcaabat köftesinde yer almaz detaylı bilgi için http://www.akcaabatkoftesi.com dan alabilirsiniz.lutfen bır yöre ye mal olmuş damak tadlarına sahip çıkalım

     
  13. yemekvebiz

    Ağustos 10, 2007 at 8:01 pm

    >Ali Rıza bey merhaba,Hosgeldiniz, verdiğiniz link için teşekkür ederim.ben de yazımda gercek Akçaabat köftesini bilenlerin paylasımını bekledigimi ifade etmiştim.Duyarlılığınız için teşekkürler.Sevgiler,Not:isminize tıkladıgımda sitenize ulasamadım? Hata mı var acaba ?Figen

     
  14. Anonymous

    Kasım 23, 2007 at 2:07 pm

    >akcaabat koftesine et ekmek tuz sarmısak etyagı kavramyagı harıcınde baska bırde guzel yogrulur

     
  15. köfte

    Aralık 10, 2007 at 12:44 pm

    >kardelen köfte saç kavurma ve alabalık tessisleri SERA GÖLÜ Akçaabat Trabzon Akçaabat köftesi akçaabatın kendi yetiştirdiği danalardan yapılan kendine has bir lezzeti olan köftedir malzemeleri 10kg olarak vereceğim 5kg kaburga 2kg ön kol 1kg gerdan 1kg kadar çember yağı etin yağ durumuna bağlı 2 baş sarmısak 2kg bayat ekmek malzemeler karışık bir şekilde ince gözenekli bir makineden geçirilir yani kıyılır bekletilmeden iyice yedirilerek yoğrulur tanesi 35gr gelecek şekilde köfte şeklinde hazırlanır bu işlem ne kadar kısa yapılırsa köfte ve yoğuran için O kadar iyi olur köfteler hazırlandıktan sonra 6 saatlik dinlenmeye alınır buz dolabında yanında kokularını alabilecek başka bir şey olmamalıdır köfteyi bozmaması için afiyet olsun.

     
  16. yemekvebiz

    Aralık 10, 2007 at 6:37 pm

    >İsimsiz misafirimiz hosgeldiniz.Tesisinize ait bu guzel tarifi paylaştıgınız için cok teşekkür ederim. Çok guzel bir bilgi kaynagı oldunuz bize sağolun.Sevgiler,Figen Karavas

     
  17. Anonymous

    Aralık 8, 2008 at 8:36 pm

    >Bu DoMateS rEndesi Akçaabat Köftesinin içinde kesinlikle ve kesinlikle yok öz bir Akçaabatlı olarak söylüyorum.

     
  18. Anonymous

    Ocak 29, 2009 at 11:18 am

    >yaaaa çok güzel bir tarif paylaştığınız için teşekkürler

     
  19. Anonymous

    Şubat 7, 2009 at 2:02 pm

    >akcaaabatlıyım ve akcaabat köftesini cok ama cok severim olsada yesek simdi

     
  20. Anonymous

    Eylül 25, 2009 at 1:38 pm

    >köftenizi herkez konuşuyor çok guzel diyolar

     
  21. Anonymous

    Eylül 25, 2009 at 1:41 pm

    >köfteniz çok guzel herkez onu konuşuyor bende akçaabatlıyım köftenizden yıyemedim ben hep evde yapma yedim

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: