RSS

>Enginar dolmasi

30 Oca

>
Merhaba

Bugunlerde yemekbiz yahoo gurubumuzda enginar tarifleri paylasiliyor. Gerci henuz zamani gelmedi ama yine de simdiden tariflerimizi bir kenarda biriktirmekte sakinca yok degil mi?

Benim enginar tarifim, Tire ( Izmir) usulu. Rahmetli anneannem ve sevgili annem hep bu sekilde yaparlardi bende onlardan ogrendim. Kabuklari ile pek pisirmiyor cogunluk, ama bana gore onun kabuklarini siyirip sonunda o ortadaki gobekteki lezzete erismek inanilmaz bir tat birakiyor damakta.

Enginarin soyularak satilmasina karsiyim ben bu yuzden. Cunku enginarin faydali olan kismi o soyulup suda bekletilmis gobegi degil, bana gore bu yapraklarida vitamin deposu bizler icin.

Onun icin size tavsiyem yapraklari ile tuketmeniz. Daha once etli enginar tarifi vermistik blogumuzda, o tarifte de gordugunuz gibi yapraklarini hic ziyan etmedik.

Cok uzun bir giris oldu degil mi?
Simdi tarife geleyim. Esasinda bu tarif icin hic olcum yok.
Anneanne usulu goz karari yapiyorum .

Kisi basina bir enginar.
Kiyma ( koyun karisik dana kiymasi olursa daha leziz oluyor)
Rendelenmis buyuk bir sogan
1 su bardagi pirinc
maydanoz
dereotu
karabiber,tuz
cok az biber salcasi
birazda zeytinyag

Bu malzemelerle dolma icini hazirlayin once.
Kenarda beklesin.
Simdi enginarlari hazirlayalim.

Enginarlarin saplarini kesin. Buyukce bir kasede bol limonlu bir su hazirlayin.
Enginarlarin yapraklarinin tirnak denilen uc kisimlarini kesin. Kutlestirin. En distaki sert yapraklari atin. Ama sadece en distakileri.
Sonra enginarlarin sap kismindan tutun ve sert bir zemine vurun, bu islem sayesinde cicek acilacaktir. Acilan cicegin ic kisminda enginarin dikensi, tuyumsu bir kismi var, cay kasigi yardimi ile temizleyin bu kismi. Sonra limonlu suya atin bekletin, kararmasin.
Tum enginarlara bu islemi uygulayin.
Sonra acilan ciceklerin icine tam ortayi elinizle biraz daha genisletip bu kisma
dolma harcini yerlestirin. Tencereye dizin, ilik su ilave edip pisirmeye baslayin. Ben yemege baslarken cok su koymam, biraz ilik su ilave edip sebzenin kendi suyunu salmasini beklerim, kapagini da cok acmam. Bu islem sayesinde enginarlarinda cok hos bir rengi oluyor. Kisik ateste azar azar su ilave ederek 1 saatte pisirin.
Iliyinca servis yapin. Sonra distan iceri dogru teker teker yapraklari siyirarak yiyin.
Nasil mi? Yapragin uc kismini 2 parmaginizla tutun, kok kismindan dogru agziniza alin ve disleyin. Siyirarak geri cekin :))
Bir yandan da harcli kismini catallayin.
Yavas yavas ortaya dogru gelirken lezzetin degistini goreceksiniz. En son enginar gobegi ile karsi karsiya kalacaksiniz. Aman sakin hic acele etmeyin. Bu kismi sindire sindire tadina vara vara tuketin. Bitince uzerine biraz su icin. Hayatinizda hic boyle bir tada erismediginizi fark edeceksiniz.
Hepimize afiyet olsun:))

Zeynep Tore .

 
18 Yorum

Yazan: Ocak 30, 2008 in Sebze Yemekleri

 

18 responses to “>Enginar dolmasi

  1. Anonymous

    Şubat 2, 2008 at 5:52 am

    >Zeynep abla , ellerine saglik , ne hos gorunumu var enginarin. Ben zaman zaman sizin yorumlarda yazinizi okuyunca guluyorum, hani dersiniz ya hep ( yapmayacam, pisirmeyecegim, lahana corbasi icecem diye :)) Ben de simdi size bu corbayi nasil hazirlayip ne kadar sure ile icilecegini soracagim. Bir de sirf bu corba mi icilecek, gun ici, yani kahvalti yapilamayacak mi?? off sanki bende diyetisyen doktoruma sorar gibi konustum ama olsun 117 poundan soyle 100 “e nasil dusecem acabaa :)) sagolun ablacim simdiden yardimlarin icin.sinem

     
  2. Hasret

    Şubat 2, 2008 at 12:47 pm

    >Merhabalar, ellerine saglik canim görünüsü cok güzel! eminimki tadina öyledir. Güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimle hasret

     
  3. Cafe Gusto

    Şubat 6, 2008 at 9:40 am

    >Enginara bayılırım ellerine sağlık.Çok güzel olmuştur.sevgiler…

     
  4. Yurtdışı Eğitim

    Şubat 6, 2008 at 4:21 pm

    >enginar dolması nefis gözüküyor ellerinize sağlık

     
  5. yemekvebiz

    Şubat 6, 2008 at 9:21 pm

    >Sinemcim, sana benim listeyi kopyalayim buraya ama bir haftadan sonra birak.Lahana çorbası malzemeleri:6 tane yeşil soğan, 2 yeşil biber, 1 tane rendelenmiş domates , 1 demet kereviz, 1/2 lahana , isteğe göre, tuz, karabiber, sarmısak ve maydanoz.Hepsini kaynat iyice ve ezici ile ez corba kivamina gelsin. 1. GünÖğle: İstediğiniz kadar meyve ve lahana çorbası2. GünÖğle: İstediğiniz kadar çiğ ya da haşlanmış sebze ve lahana çorbası.3. GünÖğle: İstediğiniz kadar meyve, çiğ ya da haşlanmış sebze ve lahana çorbası.4. GünÖğle: En fazla 4 tane muz, kaymaksız süt ve lahana çorbası.5. GünÖğle: Bir porsiyon biftek, bir tane domates, en az 6 bardak su ve lahana çorbası.6. GünÖğle: İstediğiniz kadar biftek, sebze ve lahana çorbası.7. GünÖğle: Bir porsiyon pirinç lapası, meyva suyu ve lahana çorbası.Afiyet olsun

     
  6. yemekvebiz

    Şubat 6, 2008 at 9:22 pm

    >Merhaba hasret, gusto ve y.egitim tesekkur ederim yorumlariniz icin, ama bu tarifi denerseniz sizlerde keyifle yiyeceksiniz eminim.Sevgilerimle.

     
  7. Yaren

    Şubat 7, 2008 at 4:57 pm

    >Cok hos olmuss,harika görünüyor.Fikir olarak süper olmus.Ellerinize saglik .

     
  8. Anonymous

    Şubat 9, 2008 at 4:20 am

    >Zeynep ablacim , cok tesekkur ederim🙂 hosuma gitti liste. Yani gun boyu ac dolastiracak bir liste degil, gayet doyumlu gozukuyor. Deneyecemmmmm, ben de lahana corbasi icecemmm :)) Tekrar tekrar cok saolun. En derin sevgilerimle & saygilarimnla..Hosca kalinSinem

     
  9. nino

    Şubat 9, 2008 at 1:27 pm

    >can evimden vuruldum simdi super bisi bu cok ozledim cokkkkkkkkkkkk anneeeeee duy sesimiiii

     
  10. pelincelezzetler

    Şubat 9, 2008 at 8:10 pm

    >Ellerine sağlık,ne kadar değişik ve hoş bir sunumu var.Sevgiler

     
  11. defneylebirlikte

    Şubat 10, 2008 at 12:02 pm

    >PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 14http://nasibim.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır. Akşamüstü sohbetine gelen dostlara, Hanımlarla yapılan günlere, Beş çayına gelen misafirlere, Her biri birbirinden lezzetli tarifler… ___________________________________________________ SEVGİLİ ARKADAŞLARIM; 11.02.2008 – 17.02.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ http://defneylebirlikte.blogspot.com/ BEN YAPACAĞIM. SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI, KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK, VE TARİFİNİZE “PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ”14″ BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI, GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE…

     
  12. begüm

    Mart 20, 2008 at 10:17 pm

    >yahoo group”unuza nasıl üye olabiliriz acaba?

     
  13. begüm

    Mart 20, 2008 at 10:21 pm

    >yahoo group”unuza nasıl üye olabiliriz acaba?

     
  14. yemekvebiz

    Mart 21, 2008 at 10:15 pm

    >Begum merhabazeynepyemekvebiz@gmail.com veyafigenkaravas@gmail.com adresine bir ileti gondermen yeterli.Tesekkur ederiz ilgine. Zeynep

     
  15. Anonymous

    Nisan 22, 2008 at 6:00 am

    >internette engiar dolması tarifi arıyordum.Ama hiçbiri benim çocukluğumdaki dolmasına benzemiyordu.Tam ümidi kesmişken sizin tarifinize rastladım.Şimdiden çokgüzel olacağına eminim tarifinizin.Ayrıca yemek hakkındaki yorumlarınızda çok hoşuma gitti.Bana çocukluğumdaki en hızlı kim yaprak sıyırcakoyunlarımızı hatırlattı.Teşekkür ederim şimdiden DİLEK

     
  16. yemekvebiz

    Nisan 22, 2008 at 6:41 pm

    >Dilek merhabailgine guzel yorumuna tesekkur ederim, bende cok seviyorum ama yasadigim yerde egedeki kadar cok taze enginar bulamiyorum. Afiyet olsun, yapraklari siyirirken kulaklarimi cinlatirsan sevinirim :)))

     
  17. gülten

    Mayıs 29, 2008 at 11:41 am

    >merhaba ellerinize sağlık. çok leziz olmuş. bende bugün enginar aldım ve deneyeceğim. sizede afiyet olsun. http://www.guzelevim.blogspot.com

     
  18. Yurtdisi Egitimi

    Ocak 4, 2009 at 8:32 pm

    >Herkese merhaba, burada birçok sorumun cevabını buldum, katkısı olan herkese teşekkürler

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: