RSS

>Bayatlamayan, pofuduk poğaça !

02 Ara

>pogaca 1

Bu tarif geçtiğimiz haftalarda yemekbiz mail yahoo grubumuzda çok konuşuldu.

Tarifi yapan ve çok memnun kalan arkadaşlarımız vardı. Hemen denenecekler arasına alındı. Lakin hemen deneyemedim:)

Derken yine yapan arkadaşlar yazdılar gruba ve ben dün sabah ne olursa olsun bunu bugün yapacağım dedim. İyi ki demişim.

İnanılmaz güzel puf puf oldular.

Yapımı çok kolay. Üstelik bereketli.

Sizlerde deneyin lütfen.

pogaca

• Hatta yapın buzluğa atın bayramda ani misafirleriniz için hazırda ikramınız olsun.

• İç malzeme olarak ne isterseniz kullanabilirsiniz.

• Ben 3 adedini sade yaptım oğlum için, tıpkı pastane poğaçaları gibi oldu, yarı tatlı ekmek gibi oldular.

• Bende 36 adet 2 tepsi poğaça çıktı.

• Önemli bir noktayı da vurgulamak istiyorum; dün fazla vaktim yoktu sabahtan yetişmem gereken bir toplantı vardı ve ilk tepsiyi fırına hemen verdim, piştiler fırını kapattım ve 2. tepsiyi beklemeye aldım tepsi mayası için. Gelince 2. tepsiyi fırına verdim ve ilk tepside pişen poğaçalarla arasında fark vardı. Bekleyen yani tepsi mayası olan poğaçalar çok güzel kabarıp pişti puf puf oldular. Bu sabahta kahvaltıda tatlarına baktım aynı yumuşaklıktalar inanın.

Malzemeler

• 1 küp yaş maya –20 gr.buradaki küp mayalar ( ben kuru instant maya kullandım 1 paket = 10 gr. )

• 1 su bardağı ılık sut

• 1 su bardağı sıvı yağ

• 1 sise soda / maden suyu = 200 ml.

• 2 yemek kaşığı toz seker

• Bir miktar tuz

• Alabildiği kadar un ( ben tam olarak 750 gr. Un kullandım )

İç malzeme;

Nasıl arzu ederseniz oyle malzeme kullanın damak zevkinize göre.

Ben dün evde taze lor ve dereotu vardı onları kullandım. Esasen içine taze soğanda gerekliydi ama evde yoktu ve ben bu tarifi yapmalıydım:)

Bir sonraki yapışımda mutlaka taze soğan kullanacağım. Onsuz olmaz!

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1415978063; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:1977644638 69140481 69140483 69140485 69140481 69140483 69140485 69140481 69140483 69140485;} @list l0:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:27.0pt; mso-level-number-position:left; margin-left:27.0pt; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} —

Bayatlamayan Poğaça



Yapılışı

1. Ilık sütün içine 2 yk şekeri koyup üstüne de kuru mayayı döktüm

2. Mayayı elimle azıcık karıştırdım.

3. Sıvı yağ ve sodayı da döküp karıştırdım.

4. Üzerine de aldığı kadar un ekledim. Ekleme yaparken Cup ölçüsü kullandım ve not aldım, tam olarak 750 gr un kullandım arkadaşlar size de fikir olsun.

5. Karışım hamur haline geldikten sonra 40 dk. Kadar bekletiyoruz.

6. Daha sonra elimizle açıp içine istediğiniz harcı koyup yuvarlak ya da arzu ettiğiniz şekilde poğaçalarımızı yapıyoruz.

7. Ustlerine yumurta sarısı sürüp tepsiyi 30 dk. Bekletin , tepsi mayası olsun.

8. Daha sonra 170 derece fırında pişiriyoruz. Bende 20 dk. Da pişti.

Afiyet olsun,

Figen Karavaş

 
42 Yorum

Yazan: Aralık 2, 2008 in Poğaçalar - Çörekler

 

42 responses to “>Bayatlamayan, pofuduk poğaça !

  1. YASEMİN ASLIHAN BABALIK

    Aralık 2, 2008 at 10:02 pm

    >ohhh senin de ellerine sağlık figencim.dediğimiz kadar varmış değil mi,ben de en kısa zamanda tekrar istiyorum bu defa peynirli yapıcam bir de kuru maya yerine yaş maya kullanacağım.bakalım fark nasıl oalcak?sen de oğlun için nutellalı dene,eminim bayılarak yiyecektir.

     
  2. şeker pasta

    Aralık 2, 2008 at 11:49 pm

    >Figen harika bir tarif, mutlaka deneyeceğim…

     
  3. egeli

    Aralık 3, 2008 at 1:13 am

    >YA BENDE BAYILDIM BU TARİFE FİGENCİM,YASEMİNİN BLOGUNDADA GÖRMÜŞTÜM ,NE ZAMANDIR OĞLUM BÖYLE BİR POĞACA İSTİYORDU ,O DA BOŞ SEVİYOR ,EPEYDE ÇIKIYORMUŞ ,BEREKETLİ,BAYRAMA HAZIR TUTMAK LAZIM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

     
  4. nilay

    Aralık 3, 2008 at 6:56 am

    >Bende aynen böyle yapıyorum poğaçalarımı ama içine soda koymuyordum. Bir de sodalı deneyeyim. Puf puf çok güzel oluyorlar. Fotolar süper, poğaçalar harika. Ellerine sağlık.

     
  5. gülizar

    Aralık 3, 2008 at 7:13 am

    >Figenciğim ellerine sağlık gerçekten çok güzel fikir difrize yapıp atmak.Mutlaka denicem bu tarifi,güzel bir hafta dileğiyle…..

     
  6. Ekin Acar

    Aralık 3, 2008 at 7:42 am

    >Peki ama bayatlamamasının sırrı nedir? Mayalı olması desem, mayalı pek çok şeyin bayatladığını da biliyoruz. Merak ettim açıkcası:)

     
  7. pastatasarım - nesrin tong

    Aralık 3, 2008 at 9:16 am

    >FİGENCİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM….. HAKİKATEN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR….. ERTESİ GÜN BİLE YUMUŞACIK OLMALARI ÇOK CEZBEDİCİ… :))

     
  8. Ufuk'ta mutfak

    Aralık 3, 2008 at 9:40 am

    >Poğaçalar muhteşem görünüyor. Ama fotoğrafların güzelliği bir o kadar daha muhteşemlik katıyor. Notlarımı aldım. Bayramda evde olacağım için gelenlere muhakkak yapacağım. Bu arada fırın mayasını bir arkadaşımdan da duymuştum. Bir açma tarifinde anlatmıştı bana ve muhakkak dene inanaılmaz güzel oluyor demişti. Şimdi seninle de tescillendi. Sevgilerimle….

     
  9. pastaciyiz.biz

    Aralık 3, 2008 at 9:44 am

    >Süpeeeerr gözüküyorlar, en kısa zamanda deneyeceğim, ellerine sağlık, sevgiler…

     
  10. serinmavi

    Aralık 3, 2008 at 12:37 pm

    >Eline sağlık canım,nefis görünüyor,deneyeceğim en uygun zamanda.Yazılarda html kodları falan görünüyor,sadece bendemi öyle acaba???.Selamlar……….

     
  11. pastaciyiz.biz

    Aralık 3, 2008 at 1:27 pm

    >En kısa sürede deneyeceğim demiştim, hemen denedim:)) muhteşem bir şey, hayatımda yediğim en yumuşak poğaça, tekrar bu tarif için çok teşekkürler, sevgiler…

     
  12. Anonymous

    Aralık 3, 2008 at 2:25 pm

    >merhababenim de bi mayalı tarifim var, çok güzel oluyor ama sizin de tahmin edeceğiniz gibi ertesi güne bayatlıyor. bu tarifi mutlaka denemem lazım.. merve

     
  13. özgül

    Aralık 3, 2008 at 5:35 pm

    >figen abla tarifi verdikten bir gün sonra yaptım.puf puf yumuşacık bir poğaça oldu.ilk tepsi havada kapıldı zaten.ikinci tepsinin yarısı da fırından çıkar çıkmaz kayboldu :)) birebir ölçülerle yaptım.ölçüler tastamam geldi.yalnız ben mayayı 2 çorba kaşığı koydum.evinde açık instant mayası olanlar için belirtmek istedim.sevgiler

     
  14. özgül

    Aralık 3, 2008 at 5:38 pm

    >Ekin acarbayatlamamasının sebebi içinde yumurta olmaması diye biliyorum…

     
  15. KARDELEN

    Aralık 3, 2008 at 7:15 pm

    >harika görünüyorlar ellerinize sağlık bende mutlaka deniyeceğim…

     
  16. KARDELEN

    Aralık 3, 2008 at 7:15 pm

    >harika görünüyorlar ellerinize sağlık bende mutlaka deniyeceğim…

     
  17. ugurbocegimleafiyetle

    Aralık 4, 2008 at 11:05 am

    >Gerçekten puf pufff harikaaaaa olmuş canımcımmm, geliyorum bende yanına çay demle bir zahmet, hemen ordayım öptüm seni ellerine sağlık…

     
  18. Anonymous

    Aralık 4, 2008 at 11:07 am

    >merhaba.sizi yeni keşfedenlerdenim))çok güzel tarifleriniz,kutlarım.bir sorum varkup nedir hangi bardağa veya kaşığa eşit?eylül

     
  19. yemekvebiz

    Aralık 4, 2008 at 7:29 pm

    >Yasemin cim evet olay oldu bu poğaçalar canım:)Nutellalı deneyelim :)Ekin Acar içnde yumurta yok ve maden suyu var bu yuzden bayatlaması gecikiyor..Ziyaretin için teşekkür ederim.Pastacıyızbiz; elleirne saglık canım seninde afiyet seker olsun:)Özgül cüm ellerine saglık hayatım:) Senin elinden de bir sey kacmaz…Ugurböcegim ; bekliyorum cayı hazırladım:)Eylül hosgeldin; 1 küp yaşmaya, yani 42 gr. ediyor 1 küp. Burada yaş mayalar 4 lü küpler halinde tek pakette satılıyor.Şekerpasta, eegeli, Nilay, gülizar,nesrin,ufuk,serinmavi,merve,kardelen,hepinize coook teşekkür ederim sağolun.Arkadaslar ,denerseniz yorumlarınızı bekliyorum:)Hepinize kucak dolusu sevgiler…Figen

     
  20. Yasemin

    Aralık 5, 2008 at 10:03 pm

    >selam figen! bu harika tarifi bugun hacca yolladigim arkadaslara yolluk olarak yaptim. ben iclerine zeytin koydum😀 vallahi harika oldu! cok makbule gecti! yani ilk defa mayali yaptigim bir hamur kabardi! benden mutlusu yok! cok cok cok sagol!!!!

     
  21. yemekvebiz

    Aralık 6, 2008 at 7:46 am

    >Yasemin merhaba canım,Ne guzel bir yere yollamıssın , ellerine saglık seninde.Tarifi yayınladıgım gundenberi 3 gundur İzmir grubumda neredeyse yapmayan kalmadı:)Herkese İyi bayramlar diliyorum saglıkla insallah…Sevgiler,Figen

     
  22. Aylin

    Aralık 6, 2008 at 8:00 pm

    >Bende yaptim, bende!Nefis oldular, yumusacik oldular.Figen’in verdigi olculeri aynen kullandim.Ozellikle un olcusunun verilmesine oyle memnun olmustum ki..Kulak memesi kivamini tutturma derdi olmadan kolaylikla yaptim.Sadece biz yemedik, Turk kulturunu ve mutfagini tanitma misyonum geregi komsularima da verdim.Yorumlari yakinda alirim :-)Paylasimin icin cok tesekkurler sevgili Figen.Zurich’ten Sevgiler,Aylin

     
  23. Anonymous

    Aralık 13, 2008 at 8:23 pm

    >Merhaba,sizin yazdiklariniza ve yorumlara inanarak kesinlikle bu tarifi deneyecegim.Su an diyette oldugum icin bir misafir gelmesini bekliyorum.Ama sizi tebrik etmek icin beklemek istemedim.Nedeni ise soda nin ölcüsünü ml olarak vermis olmaniz.Simdiye kadar pogaca olmasada pek cok börek tarifinde soda gördüm hic ölcü verilmiyor,sise olarak belirtiliyordu.Benim bu tepkim size sacma gelebilir arkadaslar ama gramajlar ve ölcüler her ülkede dogal olarak cok farkli mesela almanyada bir sise soda 750 ml düsünün benim bir sise yazan tarifi aynen uyguladigimi.Neyse tekrar tesekkürler denedigimde sonucu yazicam.(Ayrica bu durum kakao ve nisasta icinde gecerli).

     
  24. LaMa

    Aralık 14, 2008 at 1:55 pm

    >Bu tarifi yeni deneyen blogcu bir arkadasin link ile geldim ve ben de denenecekler arasina aldim!yalniz bir sorum var. bir kup maya kismini anlamadim? puf puf pofuduk poagaca🙂

     
  25. yemekvebiz

    Aralık 14, 2008 at 5:27 pm

    >Lama cım,Ben genelde ingilizce karakterde yazmamaya alıştım yahoo gruplarda o yüzden küp yerine kup yazmışım yine:)Ve böyle sonuc çıkıyor haklısın:)1 küp canım hani marketlerde 4 lü paketler olarak satılıyor ya onlardan 1 küp maya olacak.Ama ben yazdıgım gibi kuru toz maya kullandım Dr Oetkerinkini kullandım cok kolay ve guzel oldu.Denersen yorumunu beklerim canım,Sevgilerimle,Figen Karavaş

     
  26. Anonymous

    Aralık 15, 2008 at 8:44 am

    >Sizi tebrik ederim sayenizde bu bayramı 2 kilo fazla ile kapattım.Şimdi de öyle bir tarif istiyorum ki;bir hafta sonunda şu aldığım 2 kiloyu geri verebileyim.SevgilerDemet

     
  27. meşk-i muhabbet

    Şubat 2, 2009 at 9:16 pm

    >o nasıl bir poğaçadır ya fotoğrafına bakarken ağzımın suyu aktı yerim ben onu ya:D ELLERİNİZE SAĞLIK

     
  28. Anonymous

    Şubat 21, 2009 at 7:40 pm

    >merhaba figencigim,ya gercekten pufuduk pogacanin fotorafini görünce agzim sulandi…ekrani islatmisim…haha :-)arkadaslar bu pogacanin bayatlamama nedeni, bayatlamasina firsat vermememiz,mesela yani…tabii`ki bende dayanamayip hemen girdim mutfaga,zaten biz hanimlarin hic cikmadigi atölyemizdir. nefis oldular.esimin gece isten gelmesine hazirlamistim,disari buz gibi, sicacik pogacalar bi güzel gittiki… emeklerin icin tesekkürlersevgi ve saygilarimlagülbeseker

     
  29. yemekvebiz

    Mart 2, 2009 at 7:07 am

    >Sevgili Demet;Ben de kilo vermek isteyenler grubundayım.Bir ip ucu bulursan paylasır mısın benimle de:)Meşk-i muhabbet; teşekkür ederim,bekleirm ikram edeyim:)gülbeşeker; ellerine saglık senin de afiyet olsun.Bayatmalaz dogru dedin , hani dayansak bitirmesek:))sevgilerimle,Figen Karavaş

     
  30. Anonymous

    Mart 4, 2009 at 7:26 pm

    >bende denedim tarifinizi gerçekten çok güzel oldu aynı pastane poğaçası gibi ellerine sağlık.

     
  31. DERYA

    Mart 26, 2009 at 9:32 pm

    >pogaçalar nefis görünüyor deneyecem ama yumarta akı içine konuyor mu ? bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum allaha emanet olun…. (-:

     
  32. yemekvebiz

    Nisan 4, 2009 at 6:29 pm

    >Sevgili Derya merhaba,HAyır yumurta akını içine koymuyoruz.Konulursa nasıl olur bilemiyorum sertleştirebilir diye dusunuyorum.Yaparsanız şimdiden afiyet olsun:)sevgilerimle,Figen

     
  33. Anonymous

    Temmuz 5, 2009 at 10:22 pm

    >Ben de bugun denedim. Yarim olcu yaptim. Cok guzel, kabarik ve yumusacik oldular gercekten. Ama ben daha az un kullandim. (750 gr un demissiniz, internetten baktim 1 cup olcek kac gram un alir diye, 125 gr diye buldum. Yani 6 cup un oluyor. Ben yarim olcu yaptigim icin 3 cup koydum bir kaba. Ama kaptaki unun hepsini kullanmadim. Toplam yaklasik 2 cup un kullandim sadece.) Bir de bizim firinin derece ayarindaki bir bozukluktan midir nedir, 180 derecede yarim saatte anca pisti. Ama zaten firina hic guvenmem, 5 – 10 dakikada bir hep kontrol ederim o yuzden tam boyle pastane pogacasi gibi gozukmeye baslayinca aldim. Cok tesekkurler! Gidip bir tane daha yiyecegim simdi!

     
  34. DILARA

    Aralık 23, 2009 at 5:39 pm

    >35 yasina kadar eline un degmemis bir kadin olursaniz veeee kocaniz gecenin bir vakti pogaca isterse hatta yetinmeyip bir deee mayali pogaca istiyorum derseee ne yaparsinizzzzzzz???????annneeee????diyemeziniz cunkuuuu dubaidesinizzzz:)))) o zaman hatasiz tariflerin adresiiii yemek ve bize girersiniz ve kocaniza gururlaaaaa pofuduk pofuduk mayali puacalari yedirirsinizzzzzz…harika oldular.tesekkur ederim figencimmm…iyi ki varsin…

     
  35. FİGEN KARAVAŞ

    Aralık 23, 2009 at 5:45 pm

    >Dilara cım:) Dubai güzelim:) Ellerine saglık senin de hayatım.Esas senin ellerine saglık İlk kez yapmana ragmen cok basarılısın tebrik ederim.İçindeki mutfak kadını ortaya cıkıyor az kaldı:)))Sevgili esine de afiyetler olsun:)Figen Karavaş

     
  36. Anonymous

    Aralık 25, 2009 at 8:49 pm

    >sevgili figen ; bende denedim süper lezzetli oldu. Hatta 3 gün sonra bir gece yemek krizimiz tuttu ailecek.Hemen ısıtıp yedik çok lezzetli ve kesinlikle bayatlamıyor ellerimizeee sağlık değerli paylaşımlarını bekliyoruz

     
  37. Anonymous

    Ocak 30, 2010 at 7:21 am

    >merhaba,yorumları görünce ben de denemeye karar verdim pogacaları. malzemeleri yarım ölçü kullandım ve evde soda olmadığından aynı ölçüde süt kullandım. Biraz da mahlep koydum. Yumurta akını da hamura kattım.Bayatlama sorunu olmaz, birazdan biter zaten🙂 ıcleri bos yaptimki kahvaltına hem recelli hem de peynirli yiyebilelim diye…fırına koymadan once bayag kabarmıslardi, fırından cikardim hala kabariklar.cok da yumusaklar.tarif icin cok cok tesekkurler…ozden…

     
  38. Havva

    Mart 16, 2010 at 8:47 am

    >Figosum, buzluga da atin demissin ya? peki buzluktakileri yaparken cozulmesini bekleyecek miyz? yoksa cozulmeden atacak miyiz firina? Sevgilerimle

     
  39. Anonymous

    Nisan 6, 2010 at 8:29 am

    >slm ben mayalı poğçayı ilk defa yapcam o kadar güzel anlatılmış ki deniycem bi de sorum olacak buzluk ta kaç gün bekletebiliriz

     
  40. FİGEN KARAVAŞ

    Nisan 6, 2010 at 8:32 am

    >Merhaba,Buzluk derken derin dondurucuda 2 ay saklayabilirsiniz.Pişmiş olarak elbette.Cıkarın dondurucudan isterseniz kendisinn cozulmeisni bekleyebilirsiniz isterseniz de fırına verin 100 derece fırında ısıtabilirsiniz.kolay gelsin simdiden:)sevgiler,Figen

     
  41. fatoş

    Ağustos 11, 2010 at 1:20 pm

    >çok güzel görünüyorlar hemen deneyeceğim umarım o görünen lezzeti tuttururum mükemmelsiniz adanadan sevgiler

     
  42. ARZU

    Eylül 2, 2010 at 7:42 pm

    >Merhaba Figen. Tarifini denedim ve yayınladım bile. Çok güzeloldu paylaşımın için teşekkürler…

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: