RSS

>mercimek köfte

16 Ara

>mercimek 1

Tadından asla vazgeçemeyeceğim bir lezzet daha.
Bayılıyorum bu lezzete.
Soğanın aroması belirgin olmalı mümkünse:)
Yağı tuzu baharatları da yerindeyse değmeyin lezzetime…
Ben soğan ve salçayı kavurarak yapıyorum, bu şekli cok daha lezzetli geliyor çiğ tat gelmiyor sanki.

Bu tarifi bugüne kadar yayınlamamış olmama da şaştım.

Tarifi temize çekip sitede yayınlamış olmama en çok İdil sevinecek.
İdil can dostum benim, Cafe dönemindeyken menüde mercimek köfte olduğunda hiç şaşmaz siparişini verirdi.
Onu sevindirmek için koca bir kase mercimek köfte ya da mantı yapın yeter:)
Canım dostum buyur tarif elinin altında hazır hemen print edebilirsin:) Sonunda…

Yapmayanlarımız varsa deneyin derim, çok kolay bir tarif ve sevmeyenini de az gördüm…

mercimek 2

malzemeler
• 2 su bardağı kırmızı mercimek
• 1,5 su bardağı ince bulgur
• 2 adet kuru soğan
• 1 demet maydanoz
• 1 demet dereotu
• 2-3 çorba kaşığı salça
• 1 limon
• tuz, karabiber, pul biber, kimyon, az kekik
• Zeytinyağı

Hazırlanışı
• 2 bardak mercimeği yıkadıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyerek pişirin.
• Mercimekler pişince ve suyunu çekmeye başladığında içine bulguru ekleyerek tencerenin altını kapatıp beraber demlendirin.
• Demlenme işi bitince, geniş bir kaba alarak soğutuyoruz.
• Bu sırada yeşil malzemelerimizi ince kıyıyoruz.
• Soğanı sıvıyağda kavuralım, ağır ateşte soğanlar yanmasın.
• Bir süre kavrulduktan sonra üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edelim.
• Kavrulan soğanları ve yeşillikleri mercimeğe ekleyerek karıştıralım, iyice yoğuralım.Baharatlarını da ekleyelim damak zevkimize göre acısını arttırabilir yada azaltabilirsiniz ölçü vermedim ben.Ama kimyon 1 tatlı kaşığı yeterli gelir.
• Köfte şeklinde sıkarak şekil verip servis yapabiliriz.

My creation


* Ben içine taze soğan kullanmıyorum, onun yerine kuru soğanı kavuruyorum, böylece soğan kokma sorunu yaşanmıyor.

* Misafirlerinize yapacağınız zaman taze soğanlarını ayrı doğrayıp kasede servise sunabilirsiniz, arzu eden alır ve üstüne serperek yiyebilir.

* Mercimeklere ne zaman bulguru eklemek gerekir en önemli kısım burası ve en korkulan kısmı.Baktınız ki mercimekler pişmiş ve şişmişler, ve suyunu çekmeye başlamış göz göz oluyorsa tamam demektir.Göz göz olup fokurdar ve sıçrar etrafa o vakit ocağı kapatabilirsiniz ve hemen bulguru atıp güzelce karıştırın ve demleyin.


Afiyet olsun,
Figen KARAVAŞ

 
17 Yorum

Yazan: Aralık 16, 2008 in Salatalar, Tuzlular

 

17 responses to “>mercimek köfte

  1. ugurbocegimleafiyetle

    Aralık 16, 2008 at 10:23 am

    >Hımmmmmmmmmm acaba ilk yorum benden mi, mercimek köfte harikaaaaaaaaa görünüyor, kendisi kadar sunumu da muhteşem olmuş, tam benlik hem gözüme hem mideme hitap ediyor, eee Figencim birgün bizim içinde yaparsın artık dimi :))) Ellerine sağlık canımcım, öpüyorum,sevgiyle kal…

     
  2. yemekvebiz

    Aralık 16, 2008 at 10:28 am

    >ugurböceğim:)Evet ilk yorums enden oldu ayagın ugurlu mu:)))Gelin canım ya bna gelin ya da bir gun bulusalım İzmir liler olarak ne dersin, ozelden yazısalım:)Öpüyorumm,Figen

     
  3. egeli

    Aralık 16, 2008 at 12:09 pm

    >Ellerine sağlık Figen’cim ,nefis görünüyor,bende bayılırım ve kavurarak yaparım , daha güzel oluyor böylesi….SEVGİLER.

     
  4. Sibel

    Aralık 16, 2008 at 12:14 pm

    >Of of offf bayılırım! Buzdolabında dursun, ben gidip gelip atayım ağzıma.. Ama yeni yapılmış ılık halini de şekil mekil vermeden yemeyi severim hani:) Bu arada fotoğraflarda gitgide ustalaşman gözümden kaçmıyor Figenciğim! Ne yaptın, kursa mı gittin, yeni bir makine mi aldın, son zamanlarda nefis kareler çekiyorsun yahu!

     
  5. Mutfak Sırları

    Aralık 16, 2008 at 1:28 pm

    >Yemek Bloğu Yazarları, internet üzerinde dağınık şekilde bulunun bütün yemek bloglarını tek bir çatı altında toplamak ve birbirleri arasında iletişimi resimler gönderip, videolar ekleyip forumlara katılarak ve kendi adınıza gruplar kurarak, iletişimi, güçlendirerek daha üretken olabilmeyi amaçlamıştır.Bu hem bloglar arası iletişimi kuvvetlendirecek. Hemde internet üzerinde yemek arayan bir çok insan için önemli bir kaynak oluşturacaktır.Sizde bir yemek sever ve yemek bloğu sahibi iseniz;Hemen üye olarak yerinizi alın.http://mutfaksirlari.ning.com(Bir mutfaksirlari.com girişimidir.)

     
  6. yemekvebiz

    Aralık 16, 2008 at 1:46 pm

    >Egelim:)Teşekkür ederim canım, valla diyetteim guya zor duruyorum:)Sibel cim, aynen canım bende oyle yaaprken bir kere ksin atıyorum agzıma, dolapta dururken de cerez gibi yenir mi yeniyor işte:)Fotograflar konusunda az evvel Tijen cigimde yazmıs sagolsun kek tarifine yorum:)Kursa falan gitmedim , fakat su anda vaktim var rahatım. Hani oyle iki ara derede cekmiyorum. Kullandıgım makinayıda gecen sene almıstık. Esasen kamera ama fotograf cekme ozelliğide var onu kullanıyorum 1 yıldır. Aslında gonlumde baska gercek fotograf makinaları var ama ona sıra gelmez:)Dediğim gibi vakit olunca, ve de yanımda oğlusum olmayınca (ondan kacırıyordum cunku:) ve su anda okula basladı ) daha sakin ve duzenekli cekebilmeye basladım.Opüyorum sizi,Figen

     
  7. birdutmasali

    Aralık 16, 2008 at 3:21 pm

    >mügeciğim gerçekten bakarken imrendiğimi itiraf etmeliyim.tariflerimiz aynı.bende sırasıyla böyle yapıyorum.ellerine sağlık canım.sevgiler..

     
  8. kurka

    Aralık 16, 2008 at 11:59 pm

    >sık eklenenlerime bir sayfa ve bir tarif daha. 28 senelik evlilik hayatımda hiç yapmadığım tatlardan biri (kısır da dahil) ama buldummu da kaçırmam. 28 senedir evde hiç pasta-kek ve bu tür şeyler yapmadım maşallah baskül ailesi olmaya ramak kaldı. son 4 aydır yapıyorum belki yedikçe zayıflarız. hoş ben 3 senedir 86.500 den indiğim 69 kiloyu koruyorum. darısı kızıma(gelinlik yakışmıyacak) eşime.

     
  9. mujdenin denemeleri

    Aralık 17, 2008 at 12:19 pm

    >Bayılırım mercimekli köfteye.Ellerinize sağlık,pek de güzel olmuşlar.Sevgilerimle…

     
  10. yemekvebiz

    Aralık 17, 2008 at 12:50 pm

    >birdutmasalı;ama gercekten kavurarak daha güzel değil mi:)kurka; hosgeldin:)ah sorma bende 2 aydır feci kilo aldım, nasıl verecegim inan bilmiyorum:( yine beklerim.müjdenin denemeleri; hosgeldin:)teşekkür ederim sağolasın.sevgilerimle arkadaslar,Figen

     
  11. Zerrin Pasta Evi

    Aralık 18, 2008 at 10:38 am

    >Bende soğanla,salçayı kavurarak yaparım.daha lezzetli oluyor. Ellerine sağlık. Keşke şimdi olsaydı da yeseydim :)))))Sevgiler…

     
  12. daimamutfak

    Aralık 19, 2008 at 10:18 am

    >Fiğenciğim ellerine sağlık. Bayılıyorum bu lezzete.Çok severim..hele çayla enfes oluyor değilmi?

     
  13. yemekvebiz

    Aralık 19, 2008 at 5:30 pm

    >zerrin, daima mutfak;Cok teşekkürler gercekten cok guzel bir lezzet hele ılıkken harika.sevgilerimle,Figen

     
  14. birdilimdus

    Aralık 21, 2008 at 10:32 pm

    >Hmmmmmmmmm neffiiissss, heen mutfağa yapmaya:)))Sevgiler,Evren

     
  15. birsence

    Ocak 6, 2009 at 11:25 am

    >ne kadar çok severim anlatamam…hergün olsa usanmadan yerim…ellerinize sağlık çok güzel görünüyor….

     
  16. kadınlar

    Nisan 10, 2009 at 4:56 pm

    >eline emegine saglik afiyet olsun

     
  17. Anonymous

    Kasım 13, 2009 at 2:31 pm

    >Bu sayfaya bizlerde tarif ekleyebiliyor muyuz?www.yemekdefterim.blogcu.com

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: