RSS

>30 Agustos Zafer Bayrami ve Sonbahara Merhaba

30 Ağu

>30 agustos – Zafer Bayrami

”Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk, senin liderliğinde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğin Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 87. yıl dönümünü kutluyoruz.
Ruh’un
şad olsun. Seni seviyoruz. Hep sevecegiz.”

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Merhaba
Sonbahar 1 Eylulde bize merhaba diyecek. Uzun ve guzel bir yaz arkamizda kaliyor artik.
Hava sicakligi hissettiriyor kendini. Sahilde yasamama ragmen sabahlari serin, oglenede dogru bastiran bir sicaklik aksam ustude usul usul esinti kendini gosteriyor artik.

Ramazaninda etkisi ile sahillerde bosluk yasiniyor. Yabanci turistler keyfini cikariyor plajlarin.
Sonbahar demek kis yaklasiyor demek.
Gunesin tum enerjisi tukenmeden karinca misali bir cogumuz hormonsuz sebze ve mevyelerden kisliklarimizi hazirlamaya basladik.
Bende elimden geldigince, vakit buldukca kendimce kis icin hazirliklar yaptim. Yemek gurubumuzda detayli paylastik hepimiz bu konulari gunlerce.
En saglikli, en leziz neler hazirlayabilir kis mevsimi icin diye.
Kisin her turlu sebze meyve ulkemizde mevcut ama herseyi mevsiminde tuketmekten yanayiz biz gurupca.
Bende gurubumuzdan ogrendiklerimden, eski tecrubelerimide birlestirerek hazirladim kendi mutfagimi kis icin.

Patlican ve biberlerim kurudu. Patlican icin izledigim yoldan bahsedeyim. Hepimiz biliriz patlicani tuzlariz once pisirmeden once, yada tuzlu suda bekletiriz.
Acisi ve siyah suyu ciksin diye.
Kuruturkende ayni islemi yapiyorum bende.
Patlicanlari dolmalik icin hazirliyorum once, sonra iple dizip kalin tuzlu suda birkac saat bekletiyorum. Sonrasinda asip kuruma islemine basliyorum.
Biberler icin ise buna gerek yok. Temizleyip iclerindeki tohumlari ipe dizmek yeterli.
Dogal gunes isiginda kurudugu icin ve organik aldigim biberlerin kurumus rengine kendim hayran oldum acikcasi :))

Fasulyelerimde organik. Isyerimden arkadasim Odemis Izmir’den. Annesinin bahcesinden getirdigi fasulyeleri ayikladim. Terasa bir ortunun uzerine yaydim. Ve kuruttum. Kisin haslayip kavurmasini cok seviyoruz biz.


Evet sira geldi uzumlerime. Yemekbiz gurubumuzda bu konuyu epey bir arastirdik. Bende kendimce uzumlere hic bir islem yapmadan direk salkimlarindan ayirmadan terasta sofra bezinin uzerinde kuruttum. Dogal yolla kurudugu icin rengi koyu oldu. Ama inanin oyle lezzetli, oyle tatli.

Hicbir ilac veya baska islem yapilmadan kurutulan tum mevyelerin renginin koyulastigini soyledi pazarda organik urunler satan Kirazli koyundan olan satici. Kayisilarda kuruyor daha. Gercekten rengi koyulasmaya basladi onlarinda. Kurumasi icin katki maddesi konulan meyvelerde renkleri sabit kalirmis, fakat dogal yollarla kuruyanlarda bu mumkun olmazmis.
Carsidan aldigim kuru uzumleri ve kuru kayisilari kullanmadan once islatiyorum, yikiyorum ben. Hep suyun uzerinde biriken bir yagimsi bir katman oluyordu, bu nedir diye merak eder dururdum.
Dun aksam kendi kuruttugum uzumleri suya biraktim. Denemek icin. Sabah kalktim su hala berrakti. Bu beni sevindirdi. ORganik meyveler organik kuruyunca Zeynep mutlu oldu.

Salcalarim, sise domateslerim ve recellerim kis icin hazir.
Sizlerinde kisa hazirlik icin yaptiklarinizi bizlerle paylasmanizi istiyoruz.
Ne kadar cok bilgi paylasirsak birbirimizle o kadar hamarat oluyoruz bir hanimlar degil mi?

Sonbahara tekrar merhaba.
Saglikli ve mutlu gunler bizlerle olsun herzaman.

Zeynep Tore .

 
11 Yorum

Yazan: Ağustos 30, 2009 in Kutlamalar

 

11 responses to “>30 Agustos Zafer Bayrami ve Sonbahara Merhaba

  1. Zehra Gürgen

    Ağustos 30, 2009 at 9:53 pm

    >Bilgiyi paylaştıkçada büyüyoruz :)Bende bu sabah domatesleri terasa koydum bakalım kuruyacaklar mı?üzümde kararsızım. Bizim asmanın üzümü çekidekli ve kalın kabuklu kurutsam mı kurutmasam mı bilemedim?Diğer asmanınkiler çok güzeldi ama onlar sirke olma yolundalar…sizce bu cins üzüm nasıl olur?

     
  2. sinem guven

    Eylül 1, 2009 at 8:01 am

    >Zeynepcim ellerine saglik.afiyetle huzurla tuketelim hazirladikladiklarimizi insallah.ben bu sene ilk kez domatesi tumden koydum,hep rende yapip azicik ocakta kaynatip koyardim,bu sene usendim herhalde ya da denemek istedim diyelim,cok sevdigim bir arkadasimin ayastaki bahcesinden topladigi hormonsuz domatesleri ikiye bolup koydum saklama kabina bakalim nasil olacak.kurutma isine cok ozendim de benim balkonum kapali asacak yerim yok naneyi mikrodalgada kuruttum bayagi basarili oldu acaba uzum falan da kuruturmuyum denemek istiyorum mikroda.biraz da maydanoz kuruttum,salata sosuna koyuyordu bir arkadasim ben bu sene ilk kez deneyecegim.klasik taze fasulyeyi biraz domatesle cevirip buzdolabi posetlerine koydum.bir de seftali denemek istiyorum acaba nasil olur,deneyen var mi acaba.guzel huzurlu mutlu bir sonbahar olsun sevgiylesinem guven (boravedoraninannesi& taricinlizencefilli kurabiyeci:)))

     
  3. pelince

    Eylül 1, 2009 at 6:43 pm

    >Bende turşuluk malzeme aldım :)) ama sedece aldım,öylece duruyorlar.. temiz bir kavanoz bulup hayatımda ilk kez deneme yapmak istiyorum….Fesleğen,taze kekik ve taze fesleğen kurutuldu o kadar… :)sizinde ellerinize sağlık…

     
  4. hilalinmutfagi

    Eylül 4, 2009 at 5:33 pm

    >Arkadaslar blog hirsizlarina dikkat edin,malum bu ara bir hirsiz dadamnis bloglarimiza,ne var ne yok alip goturuyor,buna bir care blogumda goreceksiniz linki herkesten rica ediyorum elinden geleni yapsin bugun bize yarin size bu sahsi siddetle kiniyorum.Boyle durumlarda hep beraber olmaliyiz birbirimize destek cikmaliyiz.Belkide sizinde vardir bir fotografiniz.Emege saygi lutfen.Ne kadar cok kisiye ulasirsa okadar iyi olur,blogunuzdaki butun arkadaslara yollayin bu yaziyi.SaygilarimlaBu yazi otomatik olarak gonderiliyor

     
  5. pembe tatlar

    Eylül 5, 2009 at 10:21 pm

    >Canım tarfi ve resimlerini çalmışlar bilgine….http://ezonunannesi.blogcu.com/havuclu-patatesli-corba-2_49860851.html

     
  6. kerami özdemir

    Eylül 8, 2009 at 11:42 am

    >Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmak için hazırladığımızwww.tutumluhayat.blogspot.comadlı sayfamıza ziyaret ve uygun görülürse sayfanızdan link vererek desteklerinizi bekleriz,saygılarımla

     
  7. birdutmasali

    Eylül 13, 2009 at 8:45 am

    >bayıldım arkadaşlar..elelrinize sağlık..emeğin katkısı ne çok hayatlarımıza.güvenli- keyifli- ve daha leziz.afiyetle yemek sağlıkla yemek nasip olsun..sevgilerimle…

     
  8. GULENAY

    Eylül 14, 2009 at 10:56 pm

    >Sevgili Zeynep,ellerine saglik n guzel ozenmis kis hazirliklarini yapmissin,eger bunlari Figen yapsaydi Turkiye'ye geliyorum ondan mutlaka isterdim bir iki cesit:)birer pisirimlik.Bende anneme rica ettim heryil yapar.Bende Amerika'ya getirim kullanirim.Tekrar kolay gelsin.

     
  9. şeker pasta

    Eylül 19, 2009 at 10:34 pm

    >Neşeli 'şeker gibi' bir bayram dileğiyle… Mutlu Bayramlar…

     
  10. cansu

    Ekim 8, 2009 at 11:49 am

    >tariflerinizi beğendim. emeğinize sağlık. sitenize artık sık sık uğrarım. kışlık hazırlıklar için hangi gruptan bilgi paylaşımı oluyor acaba? bilgilendirir misiniz? teşekkürler.

     
  11. shiva

    Ekim 12, 2009 at 7:32 pm

    >cansu merhaba, bizim yillardan beri yuruttugumuz bir yahoo yemek gurubumuz var Figen ile birlikte ve artik bircok yemekbiz dostu ile tum ev bilgi ve becerilerimizi paylastigimiz bir ortamimiz mevcut. dilersen sende bizimle olabilirsin.email atman yeterli.zeynepyemekbiz@gmail.com .sevgilerimizle.

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: